Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolskjutsregler ändras inte

Skolskjutsreglerna ändras inte som föreslås i en medborgarmotion. Däremot kan bildningsnämnden tänka sig diskutera vandrande skolbussar.

Annons

Föräldrar har lämnat in ett medborgarförslag då de vill att reglerna för skolskjutsar ändras. Önskan är att barn från förskoleklass till årskurs 3 bosatta i området Millesparken ska ha rätt till skolskjuts då vägen är lång och icke trafikvänlig. Det är med anledning av nedläggningen av Snäckeskolan och elevernas överflytt till Klockarhagsskolan som förslaget uppstått.

Skollagen säger att grundskoleelever har rätt till kostnadsfri skolskjuts om hänsyn måste tas till bland annat färdvägens längd och trafikförhållanden. Enligt nuvarande regler i Hällefors kommun går gränsen för skolskjuts vid 2 kilometers gångavstånd, men då undantas tätorterna Hällefors och Grythyttan där avståndet kan bli längre.

Bildningsnämnden säger nej till förslaget att ändra skolskjutsreglerna för en viss grupp, med motiveringen att det måste vara generella regler som är lika för alla.

– Däremot kan vi försöka hitta andra lösningar, säger nämndordförande Stefan Backius (V) och tar upp så kallade vandrande skolbussar.

– Föräldrar själva måste genomföra det hela, men kommunen kan hjälpa till att organisera, säger Backius.

Att den nya centrala skolan i centrum har inneburit stora förändrade rörelsemönster bland barnen är en sanning konstaterar Backius.

– Det är viktigt att känna till och det är också något som tas upp i pågående projektet Säkra skolvägar.

Med i projektet är även Trafikverket och tanken är att barn, föräldrar och skolpersonal ges möglighet att påverka de framtida skolvägarna till Klockarhagsskolan.

Mer läsning

Annons