Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrivarglädjen får inte gå förlorad

Lusten är den viktigaste drivkraften i ett författarskap. Det framhåller Mats Holm när han ger lite tips i konsten att skriva en bok.

Annons
Skrivarglädje. Att ha en berättelse att förmedla är utgångspunkten, men den skriver sig inte själv. Mats Holm beskriver sitt författarskap som ett målmedvetet arbete där det inte går att vänta på inspirationen. Han tror att lusten och glädjen är viktiga i processen för att kunna åstadkomma ett gott resultat.

Mats Holm har flera böcker bakom sig och har jobbat som journalist på en rad olika tidningar, framför allt som frilansare. Han arbetar även med att hålla olika typer av skrivarkurser.

Just nu jobbar han även på Hällefors folkhögskola som lärare för en teaterutbildning. När han berättade om sitt författarskap träffade han samtliga elever och övrig personal på skolan.

Den senaste boken heter "När vi var bäst" som Mats Holm skrivit tillsammans med Ulf Roosvalds. Boken handlar om det svenska tennisundret och tennislegenderna Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg.

Ett författarskap är så mycket mer än att bara sätta sig ner och skriva. Mats Holm redogör för processen som innebär målmedvetet arbete kantat med en hel del slit.

Viktigast av allt är att ha en berättelse att dela med sig av. Men bara en idé räcker inte. Lusten är en viktig drivkraft i processen. Beroende på vad boken ska handla om har researcharbetet stor betydelse.

I boken om tennisspelarna har Mats och hans författarkollega Ulf varit noggranna, gjort en mängd intervjuer med människor som fanns runt om kring tennisspelarna.

- Att etablera ett gott förtroende med dem man intervjuar är avgörande, säger Mats.

Fakta har samlats in, sorterats och sorterats bort. Allt får inte plats.

- Tidsandan måste också fångas. Ett bra knep är att utnyttja mediearkiv, att läsa texter, titta på bilder och se hur människor klädde sig, studera annonser.

Mediearkiv finns på Kungliga bibliotket men det finns även tjänster via internet:

http://www.retriever-info.com/sv/category/news-archive/

Att använda sig av riktiga källor, människor som berättar ger ovärderligt material.

- Följ med personerna i stället för att bara ställa frågor och lyssna. De är genom vad människor gör och företar sig som det ges liv, tryck och känsla i berättelserna. Du får något helt annat - miljöer, det som händer här och nu.

Att skriva kan vara ett ensamt uppdrag. Mats ser många fördelar med att jobba tillsammans med någon, som han själv gjort med Ulf Roosvalds.

- Det är inte alltid lätt, ibland rent av ruggigt. Man blir alltid irriterad på den som har synpunkter på ens text. Men det är nyttigt, man lär sig. Man vet att det blir bättre.

Diskussioner och reflektioner över texter är en viktig del i hela skrivprocessen.

- Det svåra är att kunna vara ärlig mot varandra, utan att såra.

En balansgång som är väl värd att lära sig tycker Mats.

Som hela tiden återkommer till det lustfyllda. Det måste vara roligt att skriva.

- Du ska tro på det du gör. Sedan är det bara hårt arbete som gäller.

Författarmöte. Mats Holm har nyligen gett ut en bok om svenska tennisundret med bland annat Björn Borg och berättar om sitt författarskap för eleverna på Hällefors folkhögskola.

Mer läsning

Annons