Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforskare mister sin lokal

Kommunstyrelsen bestämde att Släktforskarklubben måste flytta den 30 juni från sin klubblokal. Men ett avtal, som inte hade diarieförts, säger att uppsägningstiden är tre månader.

Annons
Öppet hus hos släktforskarna. Föreningen visade upp sin nya lokal så sent som i mars i år. Då togs den här bilden på Annalisa Johansson och Martin Ståhl. Två månader senare är klubben uppsagd från lokalen.

Det var förra veckan som kommunstyrelsen bestämde att Släktforskarklubben måste flytta. I dag finns klubben med sin verksamhet i Polstjärnan och kommunen betalar hyran mot att klubben sköter verksamheten.

När beslutet togs av kommunstyrelsen skedde det med hänvisning till att det inte finns ett politiskt beslut om att kommunen ska an-svara för att släktforskningen har en lokal och att inga skriftliga avtal med kommunen som kontraktspart finns.

Men det var fel. Det finns ett avtal från 2007 som säger att Hällefors kommun ska tillhandahålla inventarier och lämpliga lokaler för släktforskning i Hällefors kommun och att uppsägningstiden för avtalet är tre månader för båda parter.

– Avtalet var inte diariefört, därför kände vi inte till det, förklarar Jessica Eriksson, fastighetsansvarig på Hälle-fors kommun, misstaget.

Men Släktforskarklubben måste i alla fall lämna Polstjärnan den 30 juni eftersom Hällefors bostads AB ska bygga om fastigheten för att Hällefors folkhögskola ska flytta in där i höst.

I går, onsdag, bestämde därför kommunen att erbjuda Släktforskarklubben en kompensation på 2 600 kronor för att kommunen bryter mot avtalet.

Vad som sedan sker med Släktforskarklubbens verksamhet är oklart. Enligt kommunstyrelsens beslut förra veckan ska klubben inte få sin hyra betald av kommunen längre. Klubben ska själv hitta en lokal att hyra och sedan söka hyresbidrag som alla andra föreningar.

HÄLLEFORS. Framtiden är oviss för Släktforskarklubben. Klubben har inte ekonomi att själv betala sina hyreskostnader.

– Vi har inga intäkter förutom medlemsavgifter och de summor människor betalar när de använder den service vi sköter ideellt åt kommunen, säger Irené Axelsson, ordförande i Släktforskarklubben.

När NA berättar att klubben ska erbjudas 2600 kronor i kompensation från kommunen för att den bryter avtalet svarar Irené att styrelsen måste träffas och diskutera detta omgående. Någon ny lokal att flytta till har inte föreningen.

– Vi sköter verksamheten som en service åt kommunen och stora delar av inventarierna, bland annat läsapparaterna och en del mikrokort, tillhör kommunen, så om vi inte kan hitta en ny lösning för den här verksamheten tillsammans med kommunen så får väl kommunen hämta sina saker i Polstjärnan och ställa dem i kommunhuset, säger Irené.

Irené Axelsson.

Föreningarna ska söka bidrag

Föreningarna ska ha samma villkor om hyresbidrag, anser kommunstyrelsen. Därför ska kommunen inte längre betala hyran åt Hällefors släktforskarklubb, Grythyttans IF och Hällefors MK.

Kommunen betalar i dag hyran för dessa tre föreningarns respektive klubblokaler. Det kostar sammanlagt 75 000 kronor per år.

Men övriga föreningar får söka bidrag från kommunen för hyror. Det samma ska nu gälla för de här tre föreningarna.

Släktforskarklubben blir utan lokal, och får heller inget hyresbidrag, från den 1 juli. Från den 1 januari 2012 ska HMK och GIF söka hyresbidrag om de så önskar.

Mer läsning

Annons