Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart stängs Sörgården

Sista december stängs portarna vid Sörgårdens ålderdomshem. Då har samtliga boende flyttats och hyreskontraktet med Boab är avslutat liksom en lång infekterad strid.

Annons
Engagemang. Beslutet att lägga ner det särskilda boendet (ålderdomshemmet) på Sörgården i Grythyttan blev en valfråga. I april 2010 demonstrerade bybor för att visa sitt missnöje. ARKIVBILD: BIRGITTA SKOGLUND

– Det här har varit en riktig långbänk, säger omsorgsnämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C) som tycker det känns skönt att nu nå vägs ände när det gäller Sörgårdens ålderdomshemsboende i Grythyttan.

Totalt rör det sig om tjugo vårdplatser. De boende har flyttats till sjukhemmet Fyrklövern i Hällefors. Omsorgsnämnden beräknar att avvecklingen ska ge en besparing på 5,6 miljoner kronor under 2012.

Lång processMen det har varit en kämpig och lång process konstaterar Mellkvist. Frågan om avveckling väcktes redan 2005 och på ett offentligt möte visade allmänheten sitt ogillande. Då hade man på sommaren fattat beslut om att lägga ner två av fyra avdelningar, vilket också genomdrevs.

Sedan dess har striden om de två återstående avdelningarna pågått. Protestmöten och demonstrationer har passerat. Beslut om nedläggning har fattats, men rivits upp. Politisk oenighet har rått. Vårdboenden har ställts emot varandra.

– Mitt parti befann sig i opposition och jag förespråkade redan då en successiv nedläggning, säger Mellkvist.

Beslut i vårasI mars 2010 fattade omsorgsnämnden beslutet att Sörgården ska läggas ner. Sedan dess har avvecklingen pågått. Grythyttelistan, GL, har försökt påverka beslutet, men misslyckats.

– Det är känsliga frågor, svåra beslut och hur man än gör trampar man alltid någon på tårna. När vi väl landar tror jag att det blir bra, säger Ulrika Mellkvist.

Den sista december upphör kontraktet om Sörgården med Hällefors bostads AB att gälla, den del som rör omsorgsnämnden. Några tomhyror blir det därför inte frågan om.

Däremot hyr bildningsnämnden fortfarande lokaler för barnomsorgen. Trygghetsboendet, tidigare servicenhuset, berörs inte heller av detta.

Mer läsning

Annons