Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande miljö växte fram efter avverkningen

Vid offerstenen kunde förbipasserande lämna några mynt eller en bit mat för att blidka andarna. Hur det kunde se ut visas nu på Finnstigen.

Annons

För två år sedan avverkades ett stort skogsparti vid Finnstigen i Bredsjö.

– Vi valde att se positivt på avverkningen, säger Matti Nylund, ordförande i Finska föreningen i Hällefors som sköter Finnstigen.

Avverkningen banade väg för flera nya stationer längs stigen. Bland annat visas hur en offersten kunde se ut.

– Det kom fram en del egendomligheter i samband med avverkningen. Bland annat den här stenen. Det är möjligt att det har varit en offersten. Det vet vi inte, men den ligger nära stigen så det är inte omöjligt. Det var just sådana här märkliga naturformationer som blev offerplatser, säger Matti Nylund.

Offerplatsen var en tradition som kom till Sverige med svedjefinnarna på 1500-talet.

– Vid stenen kunde förbipasserande lämna något värdefullt, som mat eller några slantar. Det gjorde man för att få lycka på resan eller att björn och varg inte skulle störa, säger Matti Nylund.

På den avverkade marken fann man också en källa. I likhet med offerstenen har denna märkts ut med skyltar som berättar om platsen. Skyltarna har tagits fram i samarbete med Länsmuseet i Örebro.

– Vi har mycket guidningar och skolklasser som besöker oss så vi har satsat på den pedagogiska biten, säger Matti Nylund.

Den sjunde augusti är det premiär för årets teater på Finnstigen. Då är det också dags att tända kolmilan. Men redan nu finns de nya stationerna att beskåda.

Mer läsning

Annons