Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora isblock blir lysande fyrar

Ljuset som bryter genom isen blir en spännande effekt. Chalmers designelever skapade fyrar på sjön Lillsången.

Annons
Här formas framtidens designers. Is hackas till önskat utseende. Ett hantverk som kräver koncentration och precision av Edvard Höcke.

Besöket i Hällefors, arrangerat av föreningen Hällefors isfestival, är ett avstamp för kommande projektarbete. För femte året inleder Chalmers designelever sina studier genom workshops med uppgiften att skapa iskonst.

– Det är en form av kick off, ett utmärkt sätt att lära känna varandra, säger programnasvarige Örjan Söderberg.

Skaparglädjen var stor. Temat fyrar där is och ljus smälts samman var utgångspunkten.

– Detta blir en ektulpan. Basen liknar en ekstam och tanken är att sätta blomman på toppen, säger Tobias Lagström som jobbar tillsammans med Jennie Berggren och Moa Parsland.

På valda ställen har hålrum skapats där ljus kan placeras.

– I spiralen som ringlar sig runt stammen ska ljuset sippra fram, är det tänkt. Sedan får vi se hur vi lyckas, säger Jennie.

– Härligt och häftigt att jobba i is. Inte alls så svårt som jag trodde. Det är som att skära i smör, säger Stefan Pihlgren och jobbar med detaljerna på en annan fyr.

När mörkret faller ska området på isen och alla fyrar ljussättas.

– Blir säkert effektfullt, säger Benny Sörensen i arrangörsgruppen.

Gasolbrännare. Benny Sörensen smälter ihop isblocken och fixar till skulpturens slutfinish. Börje Horm assisterar som bärare av utrustning.
En drake i is ska byggas. Han Xingmou och Hans Tollin diskuterar designen av isskulpturen. Chalmers är på besök i Hällefors och jobbar med design i is.
Annons