Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålande sol på Forsens dag i Grythyttan

Traditionsenligt slogs dammluckorna upp på Kristi himmelfärdsdagen för att ge Grythytteälven liv igen. Dagen till ära strålade också solen vilket inte har hört till traditionen.

Annons
Vattnet släpps. Forsens dag lockade hundratals människor till Grythytte Qwarn för att se när dammluckorna öppnades.

– Det har varit regn vartenda år, men nu är det ju jättebra, säger Margit Saxholm som bor i Grythyttan och är på väg att köpa en lotteriboll.

Hon har besökt Forsens dag flera gånger tidigare och spelat på lotteriet. En gång vann hon tillsammans med sitt sällskap en lunch för två.

På bron ovanför dammluckorna står Ola Carlström och kikar på den för tillfället vattentomma älven.

– Det var längesen jag besökte Forsens dag, men jag har varit här flera gånger förr. Det är mäktigt när de släpper på vattnet, säger han. 

Under dagen var det säkert över 200 personer som besökte tillställningen. Med så mycket människor är chansen ganska stor att någon går hungrig. Det rådde Ann Sofie Carlsson från Hägernäs rökeri bot på genom att sälja laxklämmor till den sugne.

– Vi har sålt många laxklämmor, så det går bra. Kul att brödet kommer från platsen också.

Strax innan klockan slår 14 och det är dags att släppa vattnet passar bröderna Oscar och Erik Riberg på att få en bra plats. När väl vattnet passerade dem var de riktigt nöjda.

– Det var roligt. Coolt att se hur vattnet slingrade sig ner och vattennivån stiger hela tiden, säger Erik.

Mer läsning

Annons