Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxtenhet läggs ner

Kommunens tillväxtenhet läggs ner. I en utredning framför kommunchef Lena Sahrblom svidande kritik mot verksamheten och kommunstyrelsen var enig om att sätta punkt för enheten.

Annons

Lena Sahrbloms utredning har skett genom intervjuer och genomgång av den dokumentation som finns av tillväxtenheten. Hon har gjort en sammanställning där det bland annat konstateras att det varit svårt att få en tydlig bild av hur verksamheten styrts och fungerat ekonomiskt. Dokumentationen är i vissa delar knapphändig enligt Sahrblom. Utredningen säger också att enheten präglats av att var och en har gjort sitt med mycket liten samverkan med varandra. Ingen systematiserad uppföljning eller utvärdering finns.

Kritiken är skarp och kommunchefens förslag är att tillväxtenheten i sin nuvarande form läggs ner.

Örjan Fredriksson (V) säger att mellan raderna kan man läsa att det rör sig om en smärre katastrof.

– Verksamheten borde ha utvärderats för länge sedan. Nu får vi ta lärdom och bli duktigare i framtiden, säger Christina Johansson (M).

Tillväxtenheten har bland annat ansvarat för kommunens näringslivsfrågor, vuxenutbildning, turism och integration av flyktingar. Integrationen överförs till omsorgsförvaltningen. Kommunstyrelsen ger kommunchefen i uppdrag att ta fram andra nya arbetsmodeller för övrig verksamhet.

I och med detta upphör även tillväxtutskottet. Där ingår bland annat arbetsförmedling och försäkringskassa. Utskottets parter ska kallas till ett sista möte för att informeras om situationen.

– Det känns som det varit en diskussionsklubb utan ordentlig verkstad. Inget har hänt. Nu måste vi diskutera framtiden och vad som ska komma efter tillväxtutskottet. Vi måste ge ett tydligt uppdrag, säger Lars-Göran Zetterlund (C).

Mer läsning

Annons