Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toner från förr lever vidare

Förr sades det: vill man ha en bra spelman till ett bröllop, då ska man åka till Hjulsjö. I dag sägs det: vill man höra fin folkmusik, då åker man till Hjuljärn.

Annons
Inspirerande. Spelmansstämman vid Hjuljärn är ett tillfälle för musikerna att spela ihop, bli inspirerade och lära sig av varandra.

På lördagen samlades musiker vid logen för att spela. Stämman är mycket uppskattad av spelmännen, det är här de får inspiration och kan lära av varandra. Det finns inte samma spelmanstradition här som i Dalarna, men det finns många annorlunda låtar från trakten.

– Många blir förvånade och frågar ”finns det sådana här låtar från Hjulsjö?” berättar Helena Backius från bandet Hjulsjökuntera.

Spelande grupper

Logen vid Hjuljärn är svagt upplyst av olikfärgade glödlampor och publiken sitter på träbänkar längs väggarna. Någon börjar spela dragspel och människor markerar takten med fötterna. Helena Backius och Örjan Fredriksson dansar till musiken.

Utanför logen står små grupper av spelmän och spelar tillsammans. Olika melodier strömmar från varje vädersträck. Det är en fin sommarkväll och människor sitter på picknickfiltar och lyssnar på musiken eller fikar.

Skickliga musiker

Mattias Danielsson från Stockholm är här med sin familj. De har en sommarstuga vid Grängeshyttan och hörde talas om musikkvällen.

– Trevligt att folkmusiken får leva vidare, säger han.

Svarta tavlan utanför logen visar att kvällen kommer att bjuda på mycket bra musik. Enskilda spelmän, men även grupper som Bergslagens Spelmansgille och Hjulsjökuntera kommer att spela.

Mer läsning

Annons