Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff budget för svedjeseminarium

Med en avsevärt lägre budget än planerat genomförs ändå svedje-seminariet i Bredsjö som planerat. Finnstigen behövde drygt 200 000 kronor för arrangemanget, men fick 10 000.

Annons

– Vi hade ambitionen att en person skulle jobba med planeringen av det här arrangemanget en längre tid, men nu tvingas vi genomföra alltsammans huvudsakligen baserat på frivilliga krafter, säger Seppo Remes från Finnstigen.

Det är helgen den 12–13 juni som svedjekonferensen ska genomföras. Föreningen har beviljats 10 000 kronor från Leader Bergslagen, vilket alltså var avsevärt lägre bidrag än föreningen hade hoppats på.

Svedjedagarna ska belysa traditionen med att odla på svedjebränd mark både ur ett teoretiskt, vetenskapligt perspektiv som ett praktiskt sådant.

Första dagen ägnas åt föreläsningar i ämnet. Dag två tänder man eld på ett stycke skogsmark för att sedan så rovor och råg.

– Rovorna kan vi så i princip direkt efter att det har brunnit. Rågen är två-årig och sås senare på året så att den inte blir ax första året, utan högst en meter höga buskar. Sedan skördar vi rågen år två.

Det är en särskild råg som föreningen fått från andra svedjor i Nordvärmland. Rågen växer långsamt, men ger i gengäld bra skörd.

– Ett enda frö kan ge ända upp mot hundra ax.

När första skörden sker vid Finnstigen nästa år ska föreningens ria ha flyttats till stugområdet vid vandringsleden. I rian torkas, tröskas och magasineras skörden.

Flera föreläsare deltar. Klara är Gabriel Blad som doktorerat i kulturlandskap och Stig Welinder som är arkeolog. Kersti Berggren, chef på Finnkulturcentrum, närvarar också. Deltagare väntas från hela Norden.

– Vi har talat om att ordna svedjekonferensen fler gånger, men i så fall måste vi hitta en stabil finansiering, säger Seppo Remes.

Mer läsning

Annons