Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V och C överklagar KF-beslutet

V och C överklagar nu beslutet att inte ge omsorgsnämnden ansvarsfrihet.
- Hanteringen vid beslutet anser vi inte har gått rätt till, säger Lars-Göran Zetterlund (C).

Annons

Det var den 16 april som kommunfullmäktige i Hällefors inte beviljade omsorgsnämnden ansvarsfrihet för år 2012.

Det var ett oenigt beslut där delar av den styrande S-majoriteten röstade ihop med oppositionen. Bland annat röstade KF-ordförande Siv Sander (S) för att nämnden inte skulle beviljas ansvarsfrihet.

Nu överklagar Vänstern och Centern kommunfullmäktiges beslut till Förvaltningsrätten.

- Nämnderna skulle innan fullmäktige fått lämna sina förklaringar med anledning av revisorernas anmärkning. Det skedde inte. Och dessutom anser vi att motiveringen till att inte bevilja omsorgsnämnden ansvarsfrihet inte är tydlig och saklig. Och revisorerna föreslog också att ansvarsfrihet med anmärkning skulle beviljas för omsorgsnämnden, säger Karin Poppius (V).

KF-beslutet att inte ge omsorgsnämnden ansvarsfrihet, plus beslutet att utreda en ny politisk organisation, fällde sedan det majoritetsstyre som Socialdemokraterna hade med V och C.

- Vi överklagar inte det politiska beslutet. Politiker ska få besluta som de tycker är rätt. Vi överklagar hur frågan hanterades. Vi anser att nämnderna skulle fått en ordentlig chans att yttra sig med anledning av kritiken och att frågan sedan skulle tas till fullmäktige, säger Zetterlund.

V och C ifrågasätter även om röstresultatet stämmer med protokollet och pekar på vad de anser är oklara jäv-förhållanden som borde utredas.

- Värt att nämna är också att revisorernas allvarligaste anmärkningar riktades mot kommunstyrelsen men inga yrkanden eller beslut innehöll förslag på ej beviljad ansvarsfrihet för kommunstyrelsen, framhåller Poppius.

Mer läsning

Annons