Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Var tjugonde krona finns inte"

Nämnderna går mot stora underskott mot fastställda budgetar.
– Var tjugonde krona som kommunen gör av med finns inte, säger revisor Bertil Johnson (GL).

Annons

Årets resultat för Hällefors kommun beräknas fortfarande bli ett överskott på 700 000 kronor. Detta trots att omsorgsnämnden, bildningsnämnden och kommunstyrelsen tillsammans går mot ett beräknat underskott på 18,6 miljoner kronor.

Klarar balanskravet

Med ett överskott på 700 000 kronor klarar kommunen kravet på balans i ekonomin, men det är inte tillräckligt. Kommunen måste sänka sina totala årskostnader med 55 miljoner kronor enligt en beräkning av Sveriges kommuner och landsting.

Revisorerna framhåller att de med oro ser på nämndernas svårigheter att klara ekonomin inom sina budgetramar. Deras bedömning är att detta beror på bristande kontroll och styrning.

Saknar underlag

En stor brist i det ekonomiska arbetet är, enligt revisorerna, att budgetarbetet saknar realistiska bedömingar och tillförlitliga underlag till budgetbesluten. – Det här är inte bra. Så här kan det inte fortsätta. Det kommer att bli ett tufft bokslut vid årets slut, kommenterar Bertil Johnson det senaste delårsbokslutet som nyligen har presenterats för kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons