Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinst – det enda som gäller

Taggade och med humöret på topp står David Engström och Anton Kroon startklara på Pihlskolans gård. För tredje året deltar de i tävlingen Utmaningen och vinst är det enda som gäller.

Annons
Statuerar exempel. David Engström och Anton Kroon deltar för tredje gången i Pihlskolans tävling Utmaningen och känner sig riktigt uppladdade inför uppgiften att ta sig fram de fem milen genom cykling, löpning, orientering och paddling.

Sedan några år tillbaka ordnar gymnasiet Utmaningen som eleverna frivilligt kan anmäla sig till. I år finns 30 klara på startlinjen för att ge sig iväg på den första etappen som består av cykling. Totalt 5 mil ska avverkas där det även ingår orientering, löpning samt paddling. Lagen består av två–tre personer.

David Engström och Anton Kroon går sista året på samhällsvetenskaplig linje och är det första laget som är med för tredje gången. Studieprogrammen är treåriga så fler tillfällen kan det inte heller bli.

– Första och andra året ville vi vara med, men nu känns det som vi måste ställa upp och verkligen fullfölja något, säger Anton och skrattar.

– Ja, det här blir ju historiskt. Vi statuerar exempel för en tradition, fyller David i.

Målmedvetna

Båda är uppsluppna och samtidigt målmedvetna. De vet vad de har gett sig in på.

– Första året hade jag en damcykel vilket inte var så lyckat. Det var riktigt tungt i uppförsbackar, minns David.

– Då missade vi någon kontroll i orienteringen också, säger Anton.

Ändå ledde det till en seger.

– I fjol kom vi tvåa. Då var paddlingen ett nytt inslag för oss och vi hade motvind. Där blev vi slagna, konstaterar Anton.

Lite taktik har diskuterats innan, men de är lite lågmälda. Öronen är många på skolgården där starten är förlagd.

– Vi ska ta oss härifrån snabbt som tusan, säger Anton och pekar ut riktningen.

Först i mål

Båda har ställt in sig på att bli först i mål.

Greta Hidén är en av lärarna som håller i trådarna. Hon ropar ut instruktioner i en megafon, delar ut kartor och svarar på frågor. David och Anton får som veteraner hålla i uppvärmningen. Några pumpar sina däck in i det sista, rättar till utrustningen och så går startskottet. Alla cyklar för brinnande livet. Många vill vara först.

Färdvägen. Första kartan delades ut på skolgården där läraren Greta Hidén också informerade om loppet.

Mer läsning

Annons