Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxkastnings-SM 2012 till Hällefors

Föreningen Hällefors Yxkastare arrangerar SM i yxkastning 2012 den 10–11 augusti. Det blir lag-SM och individuella tävlingar. Platsen är Hällefors hembygdsgård.

Annons

– Vi skickade in en ansökan till Svenska yxkastarförbundet om att få årets SM-tävlingar till Hällefors och så blev det, berättar Annika Larsson från Hällefors yxkastare.

På 1980-talet började yxkastning som en organiserad idrottsgren och den förste svenske mästaren i sporten korades år 1989. Yxkastningen utövas med en dubbeleggad yxa som kastas mot en träkubbe. Sedan är det poängen från träffarna som räknas. Till SM-tävlingarna arrangeras en rak tävling, vilket innebär att samtliga kast räknas in i totalpoängen.

– Vi sköter värdskapet med domare, serveringen är öppen båda dagar och Hällefors hembygdsförening har lagt sitt arrangemang Stora Kakbordet till lördagen.

Det finns 13 aktiva yxkastarklubbar i Sverige. Arrangörerna räknar med ungefär 50 tävlande från hela Sverige som ska göra upp om SM-titlarna. På fredagen den 10 augusti är det individuella tävlingar och på lördagen lag-tävlingar. Lagen ska ha tre tävlanden och inga mixedlag tillåts.

Hällefors yxkastare har anordnat stora mästerskap tidigare. År 2007 skötte Hälleforsklubben Nordiska mästerskapen i yxkastning, sågning och huggning i samarbete med Malungs yxkastare. Den gången genomfördes tävlingarna i Krokbornsparken.

Mer läsning

Annons