Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallelujah – vilket drag på hyllningskonsert i kyrkan

Artikel 99 av 101
Vi bryr oss
Visa alla artiklar

Om man någon gång skulle tro på änglar så vore det under torsdagskvällens konsert i Nikolaikyrkan. För nog kändes det som om varenda en av de avlidna men hyllade artisterna fanns på plats i den 700 år gamla kyrkan och tjuvlyssnade när Örebros artistelit gav dem en minneskonsert.

Men det var också mer än fullsatt även i kyrkbänkarna. Långt innan de båda hyllningskonserterna ”Från Bowie till Wadling” började, ringlade sig kön av förväntansfulla örebroare lång utanför kyrkportarna.

Och ingen lär ha blivit besviken.

Framför det ståtliga altaret under kyrkans höga, välvda tak steg artist efter artist fram, med egna tolkningar av de hyllade mästarnas låtar.

Vi hörde sångerskan Mohlavyr sjunga Leonard Cohen med dansaren Toby Gunn virvlandes runt i kyrkans mittgång. Vi hörde David Södergren, Karin Wistrand och Nikola Sarcevic göra en Olle Ljungström-låt och känns med hela kroppen hur ”Sisters in arms” förvandlade George Michael till gospelpop – för att nämna några.

[+] Mera tv för prenumranter och Pluskunder: Se hela hyllningskonserten i Nikolaikyrkan

– Det här är artister - som när det snöar i april och allt känns bedrövligt - befriar oss från vårt fängelse, sade Anders Lennartsson, församlingsherde i Nikolai kyrka, när han hälsade publiken välkommen till konserten.

På sätt och vis var de orden en beskrivning av hela konserten. För även om den bjöd på ett långt radband av musikpärlor, så hade den där torsdagskvällens musikstunder ett annat syfte.

– Det är viktigt att bidra till en bra sak – och ikväll samlar vi alla pengar till de hemlösa och utsatta. Bara biljetterna har dragit in 72 000 kronor, sade Anders Nilsson, chefredaktör för Nerikes Allehanda – som arrangerade konserten tillsammans med Örebro Stadsmission och Svenska kyrkan.

Det går kort sagt inte att sammanfatta den där torsdagskvällen bättre än med det avskedsnummer som konferencieren Gabriel Rådström och artisterna bjöd på när de tolkade Leonard Cohen:

Hallelujah.

Artist- och låtlista:

Les Gordons: Earth, Wind and Fire, Kalimba Story.

Matilda Wahlstedt: Freddie Wadling, Drömmarna.

Meadows med Anna Fogel: Glen Frey, Take it easy.

Martin Bengtsson och Gabriel Rådström: David Bowie, Lazarus.

Mohlavyr och dansaren Toby Gunn: Leonard Cohen, Dance me to the end of love.

Dubbelmans: Prince, Sometimes it snow in april.

Karin Wistrand och David Södergren: Olle Ljungström, Vatten sol och ängar.

David Södergren och Karin Wistrand: Olle Ljungström, Som du.

Sisters in Arms: George Michael, Freedom.

Nikola Sarcevic med Mats Dernand: Glenn Frey, Desperado.

Nikola Sarcevic, David Södergren, Karin Wistrand: Leif Nylén, Staten och Kapitalet (Den ena handen vet vad den andra gör).

Alla: Leonard Cohen, Hallelujah.