Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallelujamöte om restaurangmomsen

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Vad har den sänkta restaurangmomsen inneburit för att skapa arbeten för ungdomar i Örebro? Det diskuterade politiker och hotellchefer på måndagseftermiddagen.

Ett 20-tal personer, de flesta politker men även representanter för hotell- och restaurangnäringen i Örebro, möttes på måndagseftermiddagen för att diskutera vad den sänkta restaurangmomsen inneburit när det gäller nya arbeten - och vad som händer om den höjs igen.

Det blev lite av ryggdunkarnas möte, eller ”hallelujamöte” som C-politiker Rasmus Persson sa, eftersom det fanns få politiska motståndarröster mot reformen i gruppen. Detta främst eftersom det inte fanns några företrädare för socialdemokraterna på plats – det parti som i valrörelsen gått fram med att man vill höja momsen igen. Arrangerande Visita, med Clara Nilsson i spetsen, förklarade att alla partier bjudits in men av olika anledningar inte kommit.

Hotellföretagarna, både Niklas Ekholm från Clarion Hotel och Håkan Bergström från Elite Stora Hotellet, berättade om hur de vågat satsa på nya koncept och gjort nyinvesteringar tack vare reformen.

– Som företagare har du fem, kanske tio års avskrivningstid. En politisk ryckighet när det gäller beslut är det sämsta du kan råka ut för, sa Håkan Bergström till politikerna på plats.

Enligt Visitas rapport har det skapats drygt 11 000 helårsarbeten sedan momssänkningen, och då är nästan 7 500 av dem en direkt effekt av reformen. I Örebro län handlar det, enligt rapporten, om 257 nya arbeten inom restaurangbranschen, varav 170 som en direkt följd av momssänkningen.

Flera personer vid mötet lyfte fram hur viktigt det första arbetet är för en ung människa, där just arbeten inom restaurang ofta blir ett sådant.

Visita är en medlemsägd organisation som företräder svensk besöksnäring. Visita är politiskt obunden.