Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håller låg profil mot kompisarna - trots segern

Efter sex säsonger i Åtvidberg ställdes Erik Moberg på fredagen mot sitt gamla lag. Och han blev vinnare med ÖSK, trots att 3–0 blev till 3–2 med en halvtimme kvar att spela.

Erik Moberg pustar ut. Ser både glad och lättad ut efter den smått galna matchen. Han har ena foten lindad.

– Ja, i sista duellen med John Owoeri landade jag lite snett, men jag tror inte det ska vara någon fara, säger han.

27-åringen, med BK Zeros som moderklubb, startade för sjätte matchen i rad i mittförsvaret. Nygammal radarpartner i mittlåset var Magnus Wikström, åter efter att ha haft problem med ena baksidans lår sedan premiärsegern mot Halmstad. Därefter har Moberg kamperat ihop med Ayanda Nkili. Men då den sistnämnde var avstängd efter att ha dragit på sig tre gula kort på de fem inledande allsvenska matcherna var Wikström tillbaka i startelvan.

Wikström och Moberg hade en lugn första halvlek i solgasset på fredagskvällen på Behrn arena. ÖSK spelade ut sitt fulla register och ledde med 3–0.

– Första halvlek spelade vi riktigt, riktigt bra. Vi fick ett bra tidigt första mål och så kunde vi fortsätta på flowet som vi fick.

Men att en fotbollsmatch handlar om en helhet och att räcka det långa loppet är sedan gammalt. En svala gör ingen sommar. En halvlek gör ingen fotbollsmatch. 3–1 kom i 47:e. Martin Christensen fintade bort Patrik Haginge och slog ett inlägg som gick över Magnus Wikström, 195 centimeter lång, vid främre och in i ytan där blott 170 centimeter långe John Owoeri nådde före Erik Moberg, 186 centimeter över marken, och knoppade in Åtvidabergs reducering.

– Det var ett inlägg som hamnade mellan ”Mange” (Wikström) och mig. Det ska inte få hända, att han ska få göra ett nickmål mot oss, säger Moberg bestämt.

I 64:e visade Kristian Bergström, om nu någon tvivlade på det, att han fortfarande håller hög allsvensk klass trots att han är 40 år gammal. Bergström spelade centralt med Daniel Sjölund på Åtvidabergs mittfält då Mohammed Abubakari inte fanns tillgänglig efter att det tidigare i veckan uppmärksammats att han saknar arbets- och uppehållstillstånd. Och från sin centrala position hittade Bergström, med storlek 36 på fötterna, fram med en klassiskt känslig Bergström-passning till Owoeri som kom fri från höger och satte 3–2. Trots dålig vinkel.

– Det var en bra passning och en bra löpning och vi hängde inte riktigt med. Sedan tog den lite turligt i stolpen, på Oscar och in, säger Erik Moberg.

Därefter var goda råd dyra för ÖSK.

– Vi gick in i halvtid och sa att vi skulle fortsätta och inte vika ner oss. Men, det blev mycket psykologiskt. När de fick ett tidigt 3–1-mål så blev det tungt. Och så fick de 3–2 med en halvtimme kvar. Då var det jobbiga sista 30 minuter kvar. Men vi redde ut det. Riktigt skönt, säger Moberg.

Vad var det som hände?– Jag vet inte. Det är svårt, det är mycket psykologiskt när man leder med 3–0 och har spelat så pass bra. Och så vet man att de kommer ut som ett helt annat lag och sätter högre press och bara kör. De har inget att förlora, det är skit samma om de förlorar med 4–0 eller 5–0. När de fick 3–1 så fick de ännu mer energi när de visste att det nästan var 45 minuter kvar att spela, säger Moberg och fortsätter:

– De började lyfta lite längre och gjorde det svårt för oss. Vi blev lite låga stundtals, fick inte upp laget så som vi fick i första halvlek.

– Men vi gjorde dem dåliga i första halvlek, det ska man inte glömma heller. 

Efter 125 matcher i superettan och allsvenskan för Åtvidaberg under sex säsonger ställdes Moberg på fredagen mot kompisar från förr.

– Det är klart det var kul. Man har pratat upp matchen lite i veckan. Men när matchen väl är igång spelar man likadant som mot andra motståndare.

Men räkna inte med hånfulla sms eller liknande från Mobergs sida, segern till trots.

- Jag vet inte, jag får nog vara lugn ett tag. De är nog ganska irriterade nu. Skönt att ta helg med tre poäng, säger han.