Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallon som vandringsminne

Längs vägen mot Nidaros växte det mängder av hallon. Till minne av sin pilgrimsvandring i Trondheim planterade Grythyttans församling en hallonbuske.

Annons

Alldeles intill kyrkan grävdes busken ned. En symbol för den vandring i Norge som församlingmedlemmar gjorde tidigare i år.

– Vi diskuterade vad vi tyckte var minnesvärt från vår pilgrimsvandring och alla mindes hur mycket hallon det gick att plocka efter leden, berättade kyrkoherde Per Schmidt.

En hallonbuske blev därför ett lämpligt val som minnesmärke för vandringen. På söndagen sattes busken i jorden i samband med en enklare ceremoni. I fjol vandrade församlingen till Santiago de Compostela. Efter den vandringen planterades en björnbärsbuske utanför Grythyttans kyrka. En skylt intill björnbären berättar om varför busken växer på platsen. En skylt ska även inom kort monteras intill den nyplanterade hallonbusken.

Församlingen har utropat sig till en pilgrimsförsamling. Nästa år planeras en pilgrimsvandring till Vadstena. År 2012 hoppas församlingen kunna genomföra en pilgrimsresa till Rom.

Efter planteringen avnjöts en lunch i församlingshemmet. En gåva, en tavla gjord av konstnären Einar Forseth och skänkt av Per Jonas Eliasson, kunde då också offentliggöras.

Annons