Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallsberg en av de sista rödsossekommunerna

I diskussion som då och då kommer fram om privata utförare vill vi börja med att det viktigaste är att värna kostnaderna för kommunen och kvaliteten på den välfärd som skall komma våra kommuninnevånare till del.

I de fall när någon annan än kommunen utför välfärd är reglerna att kommunen betalar per barn eller vårdtagare den kostnaden för motsvarande verksamhet i kommunens regi. Om kostnaden är den samma måste vi sen från kommunen säkra att en eventuell privat utövare tillhandahåller samma eller bättre kvalitet.

Hallsberg är en av de få kommuner som i princip har all verksamhet i egen regi.

För några veckor sedan lade sossarna i Hallsberg förslag på att ta ut avgift på 12 000 kronor för att täcka kostnaderna för en utredning av lämpligheten av en ansökan om till exempel förskola. Vi från oppositionen kunde köpa detta eftersom det bara var tänkt att täcka kommunens kostnader. Sedan borde det vara självklart att oavsett vem som betalar måste kommunen säkerställa kvaliteten.

Socialdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna driver trots bristande underlag igenom beslutet om avslag.

Viby församling har sökt om att få driva förskola i Viby. De får därmed betala 12 000 kronor till Hallsbergs kommun för utredningen, så långt allt väl. Hallsbergs kommun lägger ut uppdraget på Örebro kommun till samma kostnad. När utredningen är klar så får utföraren till att börja med inte ta del av den utan Örebro och Hallsbergs kommuner skickar dem mellan varandra. Till slut får utföraren se utredningen och upptäcker då ett stort antal fel i denna. Dessutom tar Örebro kommun ut utdrag från både belastningsregistret och kreditupplysning på samtliga i Viby kyrkoråd vilket kommer att undersökas den rättsliga grunden för.

När ärendet tas i Bildningsnämnden för Hallsberg får ledamöterna inte se hela utredningen och oppositionen yrkar återremiss med krav om att utredningen revideras och kvalitetssäkras av en annan oberoende utredare för ett nytt beslutsärende till nästa nämnd.

Socialdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna driver trots bristande underlag igenom beslutet om avslag. (det är långt ifrån första gången där S stöttas av SD).

Socialdemokraterna i Hallsberg driver åter igen igenom gammal rödsossepolitik och visar sitt förakt för det privata näringslivet.

Moderaterna i Hallsbergs kommun

Torbjörn Appelqvist

partiföreträdare och oppositionsråd

Ulrika Björklund

2:e vice ordförande i Bildningsnämnden Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel