Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallsberg sett utifrån

Vad vill turister veta om Hallsberg? Och vad tycker en kanadensiska och en sydafrikanska om Hallsberg?

Inne på turistbyrån vid järnvägsstationen jobbar Anton Älgmyr och Ella Liljebjörn. De har jobbat en av tre sommarjobbsveckor hittills och de berättar att antalet turister som besöker dem varierar.

– Som mest har vi haft 15 personer på en dag och som minst fyra, säger Anton.

Han berättar att

många frågar om naturen kring Hallsberg och om utställningarna i Bergööska huset. Genomresande med tåg brukar vilja ha information om Göteborg och Stockholm.

– Men vi passar ändå på att tipsa om vad som finns här, säger Anton.

– Turisterna frågar oftast efter matställen och kafeér, säger Ella.

Borta vid Bergööska huset jobbar Ossian Lindqwist. Han berättar att det har varit några tyskar, norrmän och danskar på besök i huset.

– Turisterna brukar fråga vart det finns badplatser, säger Ossian.

Det är en julidag och solen skiner över Hallsberg. Klockan är strax lunch och familjen Ahlbin har stannat till för att äta glass och fråga om vägen. De är på väg till Skara sommarland och valde att ta sina två Harley Davidsson-motorcyklar i stället för att ta bilen. De har bara gjort ett snabbt stopp i Hallsberg men de gillar det de ser.

– Det är jättetrevligt här, roligt att se en liten stad vakna till liv, säger Göran innan han och frun Eva kliver på var sin motorcykel med en dotter bakpå varje hoj.

Lite längre bort står två stora ryggsäckar uppställda på en bänk. De har åkt en bra bit och är på väg tillbaka till Frankfurt efter genomresa i Norge. Ägarna heter Petra Heese och Kim Percy och de kommer ursprungligen från Sydafrika och Kanada.

Vill stanna i Hallsberg

– Det verkar väldigt, väldigt mysigt här. Jag hade gärna stannat en dag eller två, säger Kim.

– Människorna är vänliga och jag älskar petuniorna, säger Petra och pekar på de lila blommorna vid järnvägsstationen.