Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallsberg vill stryka vindkraftverk

Kommunstyrelsen i Hallsberg vill stryka fem–sex verk från Gamesas planerade vindkraftpark vid Nyckelhult. Detta med hänsyn till närboende och rekreationsintressen. I övrigt tillstyrker de företagets förslag.

Kommunfullmäktige har sedan tidigare antagit en vindkraftplan för Hallsbergs kommun. I den har fem områden som bedöms vara de minst konfliktfyllda pekats ut för utbyggnad.

– Grundfrågan är central och handlar om hur vi ska klara energiförsörjningen i framtiden. De gröna alternativen är på frammarsch, men när det gäller vindkraft har Sverige den lägsta andelen i Europa, säger Hans Lindberg, stadsarkitekt i Hallsberg.

Plan påverkar Hallsberg

Riksdagen har angett delmål för utvecklingen av de gröna alternativen, och det är utifrån de direktiven som kommunerna arbetar, förklarar Lindberg.

– Det som sedan gör att vindkraften utvecklas är kommersiell drivkraft. Det går att göra investeringar och få pengar tillbaka. Gamesa är ett av företagen som bygger, och det är inget konstigt med det, säger han.

Askersunds kommun har pekat ut Nyckelhult som tänkbart område för en vindkraftpark.

En granskning av Gamesas förslag visar dock att planen med de 15 verken ”spiller över” kommungränsen till Hallsberg. Därför har förslaget analyserats djupare även i Hallsberg, och förankrats i kommunstyrelsen.

Området i fråga har inte stöd i Hallsbergs vindkraftplan. Men om Askersunds kommun förordar området har man från Hallsberg inte någon anledning att sätta sig emot de verk som ligger nära kommungränsen, inte i sak, menar Hans Lindberg.

– Men det har visat sig att Gamesa saknar uppgifter om att det finns ett nytt hus vid Ässböle, och att bygglov nyligen har beviljats där på ytterligare en tomt, konstaterar Hans Lindberg.

Vill ha bort verk

I sitt yttrande till Gamesa anför därför Hallsbergs kommunstyrelse att två–tre verk som ligger nära bebyggelsen i Ässböle ska tas bort innan företaget ansöker om att få bygga vindkraftparken.

– Dessa verk påverkar dels de boendes närmiljö och dels landskapsbilden på ett sätt som inte kan accepteras, säger Lindberg.

Vidare säger kommunstyrelsen tvärt nej till tre vindkraftverk som ligger nära förkastningsbranten i södra kanten av Tisaren. Dessa verk blir mycket framträdande från rekreationsområdet Kvarsätter och påverkar utsikten från Skåle klint.

– Naturområdena vid Skåle klint och Tisaren tillhör Hallsbergs diamanter. Dessa verk bör tas bort ur planen, säger Lindberg.

Askersund har inte bestämt sig

I Askersund har politikerna ännu inte formulerat sitt yttrande till Gamesa.

– Vi har fått idén presenterad för oss, men vi har inte satt ned foten ännu, säger Calill Ohlson (M), oppositionsråd i Askersunds kommun.

Däremot är kommunen på väg att utarbeta en policy och är överens över partigränserna om att vindkraft är viktigt. Men i det här enskilda fallet har de alltså inte tagit något beslut.