Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 liter fotogenläckte ut i bäcken

200 liter fotogen har läckt ut i ett vattendrag i Ormhult utanför Hallsberg.

Annons

En miljörestvärdesledare begärdes till platsen för att se över läget. Även miljöinspektörer från kommunens miljö- och hälsokontor var på platsen under förmiddagen för att bland annat lokalisera eventuell spridning.

Sverker Andersson som äger tanken upptäckte läckaget i dag.

-Jag var ute med hunden och kände lukten. Det hade rostat inifrån tanken. Jag vet inte när det bärjade läcka, men det kanske är ett par tre dagar, säger Sverker Andersson.

Fotogenet använder han till sina veterantraktorer.

Fotogenet har läckt ut ur den två kubik stora tanken och ner i ett dike bakom byggnaden som tanken står i. Diket leder till en bäck som i sin tur leder till Tisaren.

- Kommer det ut i dricksvattnet förstör det dricksvattnet. Vi vill inte ha ut fotogenet i Tisaren, säger miljöinspektören Kaj Jensen.

Hur allvarligt är det här?

- Är det 200 liter så stannar det mesta i diket. En mindre mängd hamnar nog i bäcken. Det finns inga kända dricksvattenbrunnar i närheten, säger Kaj Jensen.

Enligt Kaj Jensens och Anna Erikssons bedömning är vattenflödet inte särskilt stort, utan vattnet står nästan still, vilket minskar spridningsrisken.

Kaj Jensen berättar att vatten som det finns fotogen i luktar väldigt starkt och smaken gör att det inte går att dricka. Han bedömer inte att hälsorisken är särskilt stor om man skulle få i sig det förorenade vattnet.

- Det är kanske hälsomässigt okej, men du får inte i dig det i alla fall på grund av smaken. Det är otjänligt på grund av smaken, inte på grund av halten.

Saneringsföretaget Skadeteknik ska sanera diket.

Mer läsning

Annons