Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35 får gå från Betongmästarna

35 medarbetare mister jobbet i Hallsberg när Betongmästarna i Sverige nu begärt sig själva i konkurs – trots välfyllda orderböcker.

Annons

Företaget har hamnat i en akut likviditetskris och ställer in alla betalningar. Beskedet lämnades vid lunchtid i onsdags och berör totalt 117 medarbetare på fyra olika orter i Sverige.

– Det kom som en chock för de anställda här i Hallsberg, säger IF Metalls ombudsman Ulf Carlson och berättar att stämningen var tryckt.

– Självklart hade vi in i det sista hoppats slippa vidta de här åtgärderna, men tyvärr. Våra samtal med vår störste uppdragsgivare Peab blev inte vad vi hoppats på, säger vd Rolf Skoog.

Många arbetstillfällen

Konkursförvaltaren Hans Andersson på advokatbyrån Kaiding i Piteå jobbar nu för högtryck för att finna en lösning.

– Min ambition är att hitta någon som är villig att överta verksamheten och fortsätta driften. Det handlar ju om många arbetstillfällen runt om i Sverige, säger han till NA.

– Personalen är ju uppsagd, men konkursboet kommer att upprätthålla produktionen för att färdigställa ett antal objekt. Det gäller även konkursboet i Hallsberg, fortsätter Hans Andersson.

Enligt Rolf Skoog, Betongmästarnas vd, bottnar krisen i en oenighet när det gäller det gigantiska mångmiljardprojektet Stockholm arena, intill Globen. Enligt upphandlingen som beräknades vara värd mellan 250 och 350 miljoner kronor skulle Betongmästarna leverera samtliga betongfundament och betongstommar till arenaprojektet.

– I mars meddelade Peab att företaget ändrar den ersättningsmodell som dittills gällt. Som anledning uppgav Peab att de ansåg att de redan betalat alldeles för mycket. Vi var i princip skyldiga dem pengar, berättar Rolf Skoog.

Accepterade inteUnder ett par månader har parterna diskuterat hur den ekonomiska tvisten skulle lösas.

– I lördags fick vi svar från Peab att de inte accepterade vårt absolut sista bud. Ett bud som innebar att vi i princip efterskänkte all vinst från uppgörelsen, men att det samtidigt skulle ge oss spelrum att kunna driva verksamheten vidare med ett nollresultat, säger Rolf Skoog

Efter dygnslång förhandlingar kom företaget i onsdags morse fram till att en konkurs var enda alternativet.

– Jag räknar med att ha något konkret att komma med kanske i slutet av nästa vecka, säger konkursförvaltaren Hans Andersson.

Tills dess får den uppsagda personalen i Hallsberg, Piteå, Västerås och Sundsvall sväva i ovisshet.

Mer läsning

Annons