Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-åring körde på fel sida av motorvägen - i 1,3 mil

En 80-årig man körde på fel sida på motorvägen – i minst 13 kilometer. Nu har han åtalats, och riskerar fängelse i två år.

Annons
Dessutom hade den 80-årige mannen ett släp kopplat till bilen.

Strax före klockan tio på förmiddagen den 16 juni förra året startade den nu 80-årige mannen den galna färden. Vid Viby utanför Östansjö körde han in sin bil med släp på E20 för att åka söderut mot Laxå-hållet. Men han tog inte påfarten utan hamnade i stället på en avfart som tog honom till körfälten mot Örebro. I flera kilometer körde han mot trafiken med skräckslagna bilister som blinkade och tutade för att få hans uppmärksamhet.

Mannen körde i minst 4,5 kilometer innan han kom av motorvägen. Men där var det inte slut för när han skulle trixa sig tillbaka hamnade han åter i fel körfält men åt andra hållet. Den här gången körde han minst 9 kilometer i riktning mot Örebro med mötande bilar svischande omkring honom.

Vittne följde efter

Vittnet Christian Gustafsson såg 80-åringen på fel sida vägen när han svängde ut vid Vretstorpspåfarten på väg mot Örebro. I nästan en mil körde han i samma takt som mannen på andra sidan vägräcket, och uppmätte hastigheten till mellan 60 och 70 kilometer i timmen. Christian Gustafsson satte på saftblandaren på sin jobbil för att varna de andra bilisterna.

– Samtidigt ringde jag polisen. Efter samtalet försökte jag påkalla förarens uppmärksamhet, men han tittade bara framåt, i kilometer efter kilometer, berättade Christian för NA i juni.

Vid Brändåsen svängde mannen till slut av vägen på riksväg 50 mot Askersund, fortfarande körande i motsatt körfält. Christian Gustafsson lyckades då köra om mannen och få stopp på honom.

80-åringen åtalas nu för grov vårdslöshet i trafik, och han erkänner att han kört på fel sida vägen.

– Han har hörts och kunnat berätta om händelsen, men riktigt varför han gjorde det kan jag inte svara på. Han kom i fel färdriktning och kom inte riktigt av sedan, säger åklagare Anne Hännestrand.

För grov vårdslöshet kan man dömas till fängelse i högst två år.

Mer läsning

Annons