Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aniara och Transit söker ny regi

Det tre år långa projektet Transit, som hjälpt ungdomar med funktionsnedsättningar i övergången från skola till arbetsliv, avslutades den 31 december 2013. Nu pågårarbetet med att hitta en ny form för det.

Annons
Rädda Aniara! Alexander Johansson, Christfer Reinholds, Robin Johansson, Julia Bentfjord, Annika Hill Andersson, Robin Halund och Moolight Haglind är alla på olika sätt involverade i Aniara i Hallsberg. De trivs och hoppas att verksamheten kan leva vidare. Foto: Katarina Hanslep

Sammantaget har Transit varit ett framgångsrikt projekt.

– Över 100 personer har fått jobb eller praktik via Transit, säger Lars Rickardt, som jobbar på stiftelsen Activa och som har varit projektledare.

Projektet, som pågått sedan juni 2010, har finansierats med EU-medel ur Europeiska socialfonden. Totalt har EU stått för 13 miljoner kronor i projektet, vilket motsvarar knappt hälften av projektets kostnad. Resten har kommunerna i Sydnärke, arbetsförmedlingen och försäkringskassan stått för, med exempelvis arbetstid i projektet. Stiftelsen Activa har varit projektägare och samordnare.

Projektet har använt metoden Supported employment.

– Det innebär att arbetskonsulenter ger konkret stöd till funktionsnedsatta under deras sista år i gymnasiet. Sedan slussar vi eleverna ut på arbetsmarknaden med fortsatt stöd.

De flesta som varit med i Transit finns i gymnasiesärskolan eller introduktionsprogrammet, det som tidigare hette individuella programmet.

Som ett alternativ för dem som inte är redo för arbetslivet, har den ekonomiska föreningen Aniara bildats. Aniara driver en ateljé för konstnärligt skapande i centrala Hallsberg. Inom Aniara finns också Aniara Maskin och fastighet, där ett tiotal personer arbetar med fastighetsskötsel och fastighet. Totalt omfattar Aniara ett trettiotal personer.

Nu är tanken att Transit, och i förlängningen också Aniara, ska bära sig själv.

– Våra deltagare kommer även fortsättningsvis att ha behov av extra stöd när de är på väg ut i arbetslivet, säger Lars Rickardt. Activa är en icke vinstdrivande ideell stiftelse. Den kan även fortsättningsvis fungera som samordnare för projektet.

– Det som behövs är avtal mellan Activa och kommunerna. Sedan tidigare finns redan ett avtal med Kumla kommun och John Norlandergymnasiet.

– Marie Kilk på Alléskolan säger att man är beredda att teckna ett avtal för projektets insatser i skolan, men inget är färdigt än.

Med Laxå, Hallsbergs och Askersunds kommuner pågår samtal om fortsatt samarbete.

– Just nu pågår förhandlingar, både med kommunerna och utbildningsförbundet om fortsättningen, säger Lars Rickardt. . Med Activas insatser kan kommunens kostnader minskas och individer kan bli skattebetalare istället för bidragstagare. En samhällsekonomisk analys visar att varje satsad krona ger kommunerna tre tillbaka.

Läs mer i tidningen eller köp e-tidningen här nedan.

Mer läsning

Annons