Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Arbetssituationen värre än någonsin"

Det finns ingen risk för patientsäkerheten anser Socialstyrelsen och avslutar sin utredning. Men när det gäller skolsköterskornas arbetssituationen är inte frågan löst ännu.
– På ett sätt är den värre än någonsin, säger skolsköterskan Birgitta Åström.

Annons

NA har tidigare berättat om att skolsköterskorna i Kumla under en lång tid haft en tuff arbetsbelastning och svårt att hinna med sitt arbete.

I september skickade Vårdförbundet en skrivelse till Socialstyrelsen med kravet att undersöka vilka krav som kan ställas på kommunen för att skolhälsovården ska vara säker och bra. Vårförbundet begärde även en inspektion av Arbetsmiljöverket, som gjordes den 22 oktober.

Verksamhetschefen Barbro Klaeson berättar att skolsköterskorna ska få förstärkning motsvarande en halvtidstjänst i höst, delvis för att klara av kommande vaccinationer.

– Gymnasiets skolsköterska ska serva grundskolan med femtio procent. Vi ser inga andra möjligheter med den budgettilldelning som vi har. Skolsköterskorna är en otroligt viktig resurs för barnen, men pengarna räcker inte, säger Barbro Klaeson.

Med den åtgärden bedömer inte Socialstyrelsen att det finns någon risk för att patientsäkerheten äventyras. När det gäller arbetssituationen däremot arbetar Klaesson och skolsköterskorna gemensamt med ett svar till Arbetsmiljöverket.

– Den frågan är inte färdigbehandlad, säger skolsköterskan Birgitta Åström.

Läs mer i NA.

Mer läsning

Annons