Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergstaten JO-anmäls av miljögrupper

Bergstaten struntar medvetet i att kräva in handlingar från företag som söker undersökningstillstånd. Det anser fyra miljögrupper som JO-anmäler myndigheten.

Annons

Enligt anmälan handlar det om ett felaktigt handhavande i över tusen undersökningstillstånd.

– Det som är otäckt är att det på myndigheten bildas en praxis, som inte överensstämmer med lagen, säger Johan Elwing, ordförande i Aktionsgruppen rädda Vättern, en av föreningarna bakom anmälan.

De anser att myndighetens handlande strider mot lagen och önskar att Bergstaten får ”en uppsträckning” av justitieombudsmannen.

Sedan 2005 kräver lagen att prospekteringsföretag lämnar in uppgifter om vilken miljöhänsyn som måste tas i det berörda området och om allmänheten har speciella intressen där. Anledningen är att företaget ska kunna visa att man, vid sidan om goda mineralkunskaper, även har god kunskap om andra aspekter av undersökningsområdet.

I den delen har Bergstaten låtit undersökningsföretagen komma för lätt undan, enligt anmälan.

– Det som är allvarligt är också att de berörda länsstyrelserna utan den här informationen inte kan sköta sitt tillsynsansvar på rätt sätt.

I Sydnärke har Bergstaten sedan 2005 beviljat en rad undersökningstillstånd, framför allt gällande områden med skiffer i Hallsberg, Kumla och Lekeberg.

Mer läsning

Annons