Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Rosanne var coolaste hästkraften

Gamla bilar och nya bilar. Bilar som kraschades och de som inte tålde en repa. Och så Rosanne som var den coolaste hästkraften av alla.

Annons
Riktiga hästkrafter. Coolaste hästkraften vid Viiby Krog var utan tvekan 14-åriga shirehästen   Rosanne. När väl Evelina Gustavsson klappat henne vågade också lillasyskonet sträcka ut handen mot den 1,80 meter höga hästen.

Trots att regnet hängde i luften och det blåste kyliga vindar hade en stor skara motorentusiaster tagit sig Viiby Krog och Hästkraftens dag.

Klicka på bilden till höger för att se bildspecialen från Hästkraftens dag!

Framför allt var det truckersvännerna som valt Hästkraftens dag före konkurrerande jänkarträffen Springmeet vid Ytongbanan.

Enda gången det hettade till riktigt i luften var när Nerikes brandkår – i publikens tycke alldeles för snabbt – släckte en brinnande bil. Men så hade de också fått öva på en riktig bilbrand i Tycke som medförde att uppvisningen vid Viiby Krog blev något försenad.

Stridsvagnsshow

Årets begivenhet var annars Kent Connedahl med sin stridsvagn S från Karlskogaföreningen med samma namn. Connedahl, som är en av de sista som behärskar den gamla stridsvagnen till fullo, var för övrigt den som var med och konstruerade stridsvagnen.

Inför en stor publik gav han ett spektakulärt prov på maskinens manöverförmåga samt kraft genom att krossa ett par personbilar.

Även den gigantiska mobilkranen blev en höjdare. För en tjuga fick man åka med på ett lyft 60 meter upp i luften.

– Inte ett dugg läskigt, men kallt, konstaterade Alexander Frid som kunnat se ända hem till Fjugesta om vädret varit bättre.

Ett ton hästkraft

Coolaste hästkraften var nog ändå 14-åriga Rosanne från Tiveden. Med drygt 1,80 meter i mankhöjd och en vikt på 1,1 ton utstrålade hon ett lugn där hon spatserade runt bland motivmålade dragbilar.

– Rosanne har jag mest som sällskap till en unghäst på fyra år, sa Anna-Lena Sundin ägarinna till den stolta shirehästen.

När publiken började bli som mest frusen äntrade dansare från Lenas danstudio scenen vid villaterrassen. Med en fartfylld rock’n’roll-show lyckades de få upp värmen några grader på publiken.

Snyggaste lastbilen

Sist men inte minst fick publiken rösta fram den snyggast motivlackade lastbilen – Viiby Trophy.

När sista rösten avlagts visade det sig att Bröderna Holgerssons Åkeri AB:s grålackade långtradare med hästmotiv vunnit. Två blev DS-Frakts bil i orange med hela familjen Macahan. Trea slutligen Grönbergs Transports djuphavsblå lastbil med hajmotiv.

– Kul att det kom minst lika mycket publik som förra årets 4 500. Synd bara att de väljer bort vår p-plats för att pakera gartis utmed vägen trots att det är p-förbud där. Tjugan vi tar i p-avgift är vår enda intäkt av den här dagen, säger Svenerik Blom i arrangörsstaben.

Mer läsning

Annons