Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter på samma plats - trots att Jonas fått rätt

Jonas Nyström känner sig villrådig. Två gånger har han fått parkeringsböter på samma plats – trots att han första gången överklagade och fick rätt.

Annons

– Jag vill inte dra nån självömkans vals, bara veta vad som gäller.

Jonas Nyström står utanför sitt hem på Fredsgatan i Hallsberg. För två år sedan fick han en p-bot här efter att ha parkerat sin bil längs med gatan.

– På min sida är det vanlig trottoar med hyreshus intill, men på andra sidan gatan viker Nygatan in. Första tanken var därför att jag stått för nära den T-korsningen. Men så fick jag syn på en sak.

Han visar böteslappen han sparat, pekar med fingret på en av raderna.

– Här står att jag parkerat noll meter fel – kan man det? Det låter lika tokigt som att bötfällas för att ha kört noll kilometer för fort.

Jonas betalade in p-boten men överklagade den till Polisen. I april i år kom beskedet från Transportstyrelsen att han fått rätt, och pengarna betalades tillbaka.

– Jag tänkte då att det ju måste vara okej att parkera här, men så i november fick jag en ny p-bot på precis samma plats.

Han drar fram nästa lapp, visar på den välbekanta raden. Noll meter fel.

– Jag har betalat in även den här boten, och givetvis överklagat. Men det vore bra om det kunde redas ut ordentligt vad som verkligen gäller. Kanske är det fler än jag som fått felaktiga p-böter här?

En koll med Transportstyrelsen skingrar inga oklarheter. Här hänvisar man i stället vidare till Hallsbergs kommun där gatuingenjör Adina Sjöbom svarar.

– När det gäller parkeringsövervakningen är det kommunen som står för var den ska prioriteras – och i vilken omfattning. Men till själva övervakningen har vi anlitat vaktbolaget G4S i Örebro. När en p-bot skrivs ut skickas den direkt till Polisen, så lapparna når aldrig oss i kommunhuset – och vi ser aldrig innehållet i dem.

På G4S har gruppledare Per Gidlöf fullständig koll på läget.

– Det där med noll meter betyder att man står mitt i T-korsningen, precis som om du stått alldeles vid ett gathörn – då hade det också stått noll meter. Eftersom det måste vara tio meter åt alla håll så är boten riktig.

Men förra gången Jonas Nyström överklagade fick han pengarna tillbaka?

– Det är enskilda polismän som tittar på b-böterna, och är det en riktig trafikpolis som avgör går ett sånt här överklagande aldrig igenom.

Mer läsning

Annons