Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrum har lämnat Nytorget i Hallsberg

Handel och service är inte försvunnet – men definitivt förändrat. Historiskt var Nytorget ett pulserande hjärta i norra Hallsberg. Även om torget lever än så är den forna centrumfunktionen upplöst.

Annons

Nytorget ska inte bli öde. Det lovade dåvarande centrumchefen Jane Sahlin när Handelshusets galleria invigdes på norr för tio år sedan. I det läget tömdes nästan alla lokaler runt torget. Posten var redan väck.

Även Icabutiken vid Nytorget fick tillstånd av kommunen att sälja matvaror i Handelshuset, Volvos före detta svetsverkstad, och flyttade dit. Just det beslutet har kanske kritiserats mest genom åren.

Livsmedelsaffär

En livsmedelsaffär är en magnet, den drar folk till sig varje dag. Nytorget var tillgängligt, lätt att stanna till vid. En naturlig samlingsplats. Numera ligger områdets två större livsmedelsbutiker i var sin ände av norr.

Ägaren till restaurangen på Nytorget valde att stanna kvar, Nannas garnbutik likaså. Ica ersattes av en bowlinghall, och där Konsum en gång låg tog Röda korset plats. Även frisören Hanna Lindberg tog chansen.

– Jag vågade satsa på ”det utdöende torget”. Det har jag aldrig ångrat. Jag tycker det har ordnat sig bra här, säger hon.

Lyfta fram negativa

Hanna vill inte att man ska lyfta fram det negativa. Hon vill verka för att norr ska blomstra upp. I dag finns dessutom en mindre matbutik vid torget igen.

Det är bostadsstiftelsen Hallbo som sköter företags- och butikslokalerna i Nytorgsområdet. Enligt vd Astridh Fredriksson är det svårare att hyra ut lokaler på norr än i centrum. Hon tror att det har med tillgängligheten att göra.

– Om jag själv gör en reflektion så har det ju etablerats två nya livsmedelsaffärer på norr, Lidl och Netto. Det finns två bensinstationer också. Det är ändå liv på norr, säger hon.

Inte bortglömtKommunalrådet Thomas Doxryd (S) anser inte heller att norr är bortglömt. De företag och butiker som finns där är inbjudna precis som alla andra till aktiviteter och frukostmöten som kommunen ordnar, menar han.

– Hallbo och kommunen jobbar i dag med flera projekt i syfte att utveckla norr. Men till syvende och sist är det konsumentens ansvar att handla i butikerna om man vill att de ska finnas kvar, säger Doxryd.

Mer läsning

Annons