Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt varm och fortfarande utan grönt

Fortfarande ingen grönsallad, relativt dyrt och den varma maten har kallnat när den levereras.
– Vi tänker fortsätta kämpa för en bättre mattjänst, säger Margaretha Liljhammar, god man.

Annons

NA berättade nyligen om den ändrade matdistributionen till pensionärer som bor hemma, och som inte längre klarar av att laga sin mat.

Från att i flera år ha levererat kylda matlådor veckovis via entreprenör, de så kallade Salalådorna, övergick Hallsbergs kommun i fjol till att bära ut varm mat från det kommunala köket.

– Det blev inte som vi hade hoppats. Det saknas dietist i Hallsberg, och vi upplever att ansvaret brister för maten som bärs ut, säger Roland Edlund, distriktsordförande för SPF som under fjolåret gjorde en kartläggning av matlådor till pensionärer i hela Örebro län.

Margaretha Liljhammar är god man till en pensionär som är beviljad mattjänst. Trots att han betalar två kronor mer än de som kan ta sig till en dagcentral på lunchen får han varken sallad eller dryck, smör eller bröd, har Liljhammar konstaterat. Framför allt upprörs hon av att grönt saknas.

Socialnämndens ordförande Magnus Andersson (S) har förklarat att Hallsbergs kommun klarar att distribuera varm mat, men inte kall.

Enligt reglerna ska maten som levereras varmhållas så att den inte understiger 60 grader. Under en vecka i mars mätte Margaretha Liljhammar temperaturen på varje portion som kördes ut till den pensionär hon är god man för.

Exempelvis mätte kycklingen endast 52 grader, korv stroganoff 41 grader, panerad fisk 43 grader och morotssoppa 52 grader. Potatisen höll för låg temperatur alla dagar utom en.

– De säger att de klarar att distribuera varm mat. Men de håller inte vad de lovar med det heller, säger Roland Edlund.

Magnus Andersson har tagit del av temperaturanalysen.

– Självklart måste vi säkra varmhållningen, säger han.

Magnus Andersson kan lova att de inte sitter med armarna i kors. När det gäller den förändrade matdistributionen ska en utvärdering nu göras, med dem som har tjänsten.

– Det är viktigt att de som har mattjänst själva får komma till tals om hur de vill ha det, säger han.

– Jag ser det inte som omöjligt att lägga till grönsallad. Men för dagen har vi inte ekonomi till det, tar vi in sallad innebär det högre pris. Alla vill heller inte ha sallad, tillägger Magnus Andersson.

Han kan också berätta att det pågår en större utredning vad gäller all mat som lagas i de kommunala köken. Den utredningen lades ut på kommundirektör Torbjörn Dybeck i samband med budgetarbetet i höstas.

– Vi ser att Hallsberg har höga kostnader för maten gentemot andra kommuner, säger Magnus Andersson.

Mer läsning

Annons