Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras jobb kan göra kommunen effektivare

Kan Hallsbergs miljö- och teknikförvaltning arbeta effektivare? Två studenter från Örebro universitet undersöker hur förvaltningens administrativa stab arbetar.

Annons
Tekonom-studenterna Linda Ahlén Lindahl och Daniel Lärkhammar gör examensarbete där Hallsbergs kommuns ledningsstab undersöks. BILD: SAMUEL BORG

(Uppdaterad version) Daniel Lärkhammar och Linda Ahlén Lindahl går fjärde året på tekonomprogrammet vid Örebro universitet, en sort blandning mellan ekonom- och teknikutbildning.

– Vi gör en exposé över LEAN:s utveckling, beskriver Linda Ahlén Lindahl examensarbetet.

LEAN är ett arbets- och tankesätt som bygger på att systematiskt förbättra en organisation av något slag genom att arbeta mer effektivt. Inom tjänstesektorn är det ganska nytt, men i produktionssektorn har det varit i gång ett tag, förklarar Daniel Lärkhammar.

– När jag utför ett arbetsmoment så ska man tänka ”hur kan man göra det här bättre?” LEAN handlar om att ta bort onödiga arbetsmoment, berättar Daniel Lärkhammar.

Kan inte det här tänket skapa en väldig stress?

– Ledningen i Hallsberg verkar inte uppleva det så, konstaterar de.

Daniel och Linda berättar att exempelvis Köpenhamn, Vara och Halmstads kommuner och Lunds sjukhus använder filosofin, vilket de ska ta med i undersökningen.

Idén till att göra en undersökning där Hallsberg ingår kommer från miljö- och teknikförvaltningens administrativa chef, Jan Lindblom, som fungerar som handledare åt Daniel och Linda. Han är bekant med begreppet sedan tidigare och tror att det mycket väl kan gälla hela kommunapparaten på sikt om arbetet med ledningen faller väl ut.

– Det handlar om att jobba effektivt och bli flexibel i organisationen. Man tar bort onödiga arbetsmoment och ökar värdet för kunden. Det är ett tänk, att tänka rätt, säger Jan Lindblom.

Läs mer i fredagens NA.

Mer läsning

Annons