Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är en väldig frihet att kunna cykla"

Det svåraste är att hålla balansen och att komma ihåg att trampa.
– Cykla är svårt, mycket svårt, säger Sasan Malik, som vid 45 års ålder lär sig att cykla.

Annons
Mycket skratt. Trots en hel del skrapsår skrattar deltagarna hjärtligt när de vinglar fram på cyklarna. Siham Badawi får hjälp av Anna Sunneteg, från ABF, att hålla balansen. Bakom förbereder sig Basima Iakmisi för att våga sig upp på cykeln.

På småvägar i Stocksätter på norr vinglar de fram. Några sitter på en cykel för första gången, andra har lite mer erfarenhet. De är alla deltagare i ABF:s och föreningen Rallarrosens cykelkurs för invandrarkvinnor.

– Många som kommer till Sverige kan inte cykla och inte simma. Men man behöver kunna det, konstaterar Sasan Malik, deltagare i cykelkursen.

Under juni månad träffas 16 vuxna kvinnor och en man vid tio tillfällen för att lära sig det som många i Sverige lär sig som barn: att cykla.

– Det är en väldig frihet att kunna cykla, förklarar Gunnel Hedström, från Rallarrosen.

Redan förra sommaren anordnades en cykelkurs på prov och eftersom behovet kvarstår blev det en kurs även denna sommar, berättar Anna Sunneteg, cirkelledare från ABF.

– Vi har varit nere på flyktingmottagningen och berättat om detta, säger Anna.

Förutom att lära sig att cykla får deltagarna även en liten teorikurs om svenska trafikregler och vad olika vägmärken betyder.

– Det är precis samma regler som för bilar. Cykeln är ett fordon, förklarar Anna med hjälp av en tolk.

Deltagarna är bland annat från Eritrea, Irak och Marocko. De berättar att enbart männen cyklar i deras hemländer eller att det är farligt att cykla eftersom det bara finns bilvägar.

I Sverige ser de många fördelar med att kunna cykla, bland annat friheten och att det är ett billigt sätt att färdas.

Mer läsning

Annons