Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjäder i hatten för Alléskolan

Sydnärkes utbildningsförbund kan sätta ännu en fjäder i hatten. Alléskolans utbildning till eldistributör beviljas av Skolverket att bli riksrekryterande. Endast två skolor i hela landet har fått den statusen på utbildningen.

Annons

Under arbetet med nya gymnasiereformen har Skolverket gjort en kraftig upprensning bland de riksrekryterande utbildningarna. Av 402 inkomna ansökningar blev endast 94 godkända.

En utbildning som blivit godkänd och fått extra gott gehör finns vid Alléskolan. Det gäller utbildningen till el-distributör. Särskilt meriterande är skolans nära samarbete med Åsbro kursgård, som är ett av branschföretagens centrum för vidareutbildningar.

– Vi är oerhört glada för det här. Riksrekryteringen innebär att elever från hela landet kan söka till Hallsberg. Alléskolan erkänns som modellskola för branschen, säger rektor Eddie Strömberg.

Gunilla Harrysson-Nellevad är ansvarig för skol- och rekryteringsfrågor vid Svensk Energi. Hon sitter även med i nationella programrådet. Det har en rådgivande funktion som väger tungt gentemot Skolverket.

– Jag såg ett stort engagemang här vid Alléskolan, och såg vad som kom ut av distributionsutbildningen. Närheten till Åsbro kursgård är oerhört viktig, säger Gunilla Harrysson-Nellevad.

Nästa läsår förändras utbildningen till el-distributör och blir en ren yrkesutbildning. Det innebär att eleverna ska vara färdiga att börja arbeta när de går ut. Därför höjs också kvalitetskraven på utbildningen.

– Bara en skola till i landet beviljas riksintag för distributionselektriker, Bokenskolan i Jokkmokk, säger Harrysson-Nellevad.

Barbro Isaksson

Läs mer i lördagens NA.

Mer läsning

Annons