Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler behöver veta om nummer tio

Busslinje nummer tio i Hallsberg behöver mer marknadsföring. Det anser Väntjänsten på orten.

Annons
FLER FÅR RUM. Linjebuss 10 körs tidvis ganska tom på sina turer.

Busslinjen 10:an har funnits sedan augusti 2008 och är Hallsbergs egen kollektivtrafik som trafikerar centrala delar mellan 10.30 och 14.20 på vardagar. Trafiken går i två riktningar mellan Kajsabacksvägen och Korsbergsgatan med sex hållplatser. I genomsnitt är det 40 personer som åker med bussen varje dag.

– Det här ju ett jättebra alternativ. Mycket positivt för kommunens invånare, inte minst för alla äldre som exempelvis måste besöka vårdcentralen eller mat-affären rätt så ofta.

Det säger Birgitta Källmén som arbetar i den ideella föreningen Väntjänsten där den övervägande delen av dem som behöver lite hjälp i vardagen är de äldre ortsborna.

Det hon funderar över är om alla verkligen vet att den här möjligheten finns.

– Det finns ju ett stort behov av att kunna ta sig till viktiga instanser. Det är lättillgängligt, kostar bara tio kronor. Därför borde kommunen marknadsföra linjen mer så att alla vet att den finns.

En del av marknadsföringen ligger i att det finns turlistor, menar hon.

– Vad jag har sett så finns inga turlistor uppsatta på hållplatserna där man lätt kan se när nästa buss kommer. Långt ifrån alla äldre har någon dator. Här, precis som på många andra områden, måste det helt enkelt finnas alternativ så inte en grupp medborgare blir utanför. Det är inte så sällan det blir de äldre.

Det där brukar pensionärsföreningarna påpeka med jämna mellanrum, säger hon och tillägger:

– Men det känns ofta som ett rop i öknen, tyvärr.

Tidningens reporter tog sig en kortare resa med bussen, det blev Bergsparken tur och retur. Just vid detta tillfälle var det inte så många som åkte med bussen.

– Det är olika vid olika tider. Tänkte du på att samtidigt som du klev på så var det rätt många som klev av? Många åker ner och handlar, sedan kliver de på vid återresan igen, säger Namik Asker som är den som kör dagens turer.

Han uppskattar att det sker runt 40 resor per dag med 10:an.

– Men det är svårt att veta, dels för att man åker hur många turer man vill för samma belopp inom tre timmar, dels för att de som har kallelse till vårdcentralen och visar upp den vid påstigandet, åker gratis. Därför är det missvisande om man räknar kassan för att kolla hur många som åkt under dagen.

En av den här turens resenärer är Sinnika Johansson, som tillsammans med sonen gärna åker med bussen för att det är ett bra alternativ.

– Men jag skulle önska att det gick en tur från vattentornsområdet vid andra sidan bron vid 7.30 på morgnarna till skolan. Det vore väl bättre än att 50 bilar kör sina barn till skolan varje dag.

Mer läsning

Annons