Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flock av kajor mitt i vägen

Fågelmysteriet fortsätter. Nu tycks kajor i Hallsberg ha blivit ”smittade”. Sarah Olsson och hennes sambo stannade härom natten för en enorm flock kajor som stod på vägen, helt orädda och utan minsta tanke på att flytta sig.

Annons
Mängder av kajor satt på vägen när Sarah Olsson och hennes sambo kom körande. De reagerade inte när de tutade och betedde sig märkligt, berättar Sarah Olsson.BILD: SAMUEL BORG

Sarah Olsson och hennes sambo kom körande på Prästgårdsgatan vid halv ett-tiden under natten mot söndag. En bit i från golf-ranschen stannade de för en enorm flock kajor som stod på vägen, utmed dikeskanten och på gärdet.

– Det är svårt att uppskatta, men det var säkert tusen stycken. Det var helt svart! säger Sarah Olsson.

Trots att de kom nära med bilen flyttade inte kajorna på sig.

– De stod helt still. Vi började tuta, men de flyttade inte på sig.

Efter massdöden av fåglar i USA skrev svenska medier i förra veckan om cirka 100 kajor som hittats döda i Falköping. NA skrev den 7 januari om en buss som fick stanna för kajor som stod på en väg i Adolfsberg. Bussresenärerna beskrev det som att kajorna verkade närmast drogade.

Sarah Olsson tycker att den beskrivningen stämmer in på hur de här fåglarna betedde sig:

– Just att de inte flyttade på sig. De uppmärksammade oss inte. De verkade inte medvetna om att det var en fara, säger Sarah Olsson.

Flyttade sig till slut

Efter en stund av väntan och tutande hoppade kajorna till slut ner på gärdet. Sarah Olsson och hennes sambo körde vidare. Tio minuter senare kom de tillbaka. Då hade kajsällskapet förflyttat sig till ett av radhusens tak i bostadsområdet lite längre bort.

Läs mer i onsdagens NA.

Mer läsning

Annons