Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingmottagande i fokus

Vilka aktörer gör vad när det kommer till flyktingmottagande och hur ser mottagandet ut i länet? Det fick Sydnärkes politiker veta mer om på gårdagens träff i Hallsberg.

Annons
Utökad Kunskap. I går anordnades ett möte i Hallsberg med fokus på flyktingmottagande. Stefan Pettersson, sektionschef på Arbetsförmedlingen, berättade om hur de arbetar för att kunna ge flyktingar möjlighet att komma ut i arbetslivet. Foto: Veronica Svensson

Runt 25 politiker från Sydnärkes kommuner hade i går samlats i Hallsbergs församlingsgård för att lära sig mer om flyktingmottagande. Även andra representanter fanns på plats, till exempel från studieförbund.

– Vi ser nyttan av att bredda perspektivet när det gäller flyktingmottagande. Det nyanländas etablering berör alla, säger Maria Johansson, integrationsutvecklare på länsstyrelsen.

– Kommunerna har en stor och viktig roll, men det behövs samverkan för att mottagandet ska fungera.

Det är just länsstyrelsen som står bakom träffarna som anordnas på flera håll i länet, i samarbete med Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Regionförbundet, Örebro läns landsting, Örebro läns idrottsförbund och Örebro läns bildningsförbund.

Under kvällen fick mötesdeltagarna en introduktion i vad respektive aktör gör i mottagandeprocessen. Man pratade också om vilka olika typer av flyktingar som kommer till Sverige, bland annat kvotflyktingar som fått uppehållstillstånd redan när de anländer, ensamkommande barn och asylsökande som söker uppehållstillstånd på plats.

Jane Karlsson från bildningsförbundet och Barbro Andersson från idrottsförbundet pratade om att även det civila samhället kan ha en viktig roll.

– Genom föreningsliv och folkbildning har man möjlighet att träffa andra, motverka isolering, få mer samhällsorientering och social kompetens till exempel, säger Jane Karlsson.

En viktig del under träffen var också att deltagarna skulle ha möjlighet att diskutera med varandra och ställa frågor. I pausen passade många på att utbyta erfarenheter.

– För alla små kommuner är nysvenskar ett sätt att vända befolkningsutvecklingen. Men vi måste visa nyttan av att stanna på en mindre ort så att de inte flyttar när de etablerat sig, säger Bo Rudolfsson (KD) från Laxå.

Jan Grounes (MP) och Johanna Fält (V) från Askersund såg kvällen framför allt som ett tillfälle att samla fakta, och meddelade att de lärt sig mycket nytt.

Under frågestunden kom det upp många frågor. Flera efterlyste någon typ av faddersystem, tidigare svenskundervisning och bättre dialog mellan de olika aktörerna. Något som många undrade över var bostadsfrågan, att kommuner inte kan ta mot flyktingar på grund av bostadsbrist.

– Ni visade en siffra på att vi kan ta emot 825 flyktingar, men det finns ett behov på över 2000 platser. Hur ska det lösas? undrade Ewa Unevik (M) från Hallsberg.

– Det är svårt att ge ett svar på i dag. Men det är ett problem vi är väl medvetna om, svarade Maria Johansson.

Civilt ansvar. Jane Karlsson från bildningsförbundet och Barbro Andersson från idrottsförbundet pratade om att föreningslivet också kan spela stor roll i flyktingmottagandet.

Mer läsning

Annons