Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försök att väcka intresse för teknik

Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli.
– Vi kanske kan så ett litet frö, säger Tommy Krutholm, yrkeslärare på fordonsprogrammet.

Annons
Eleonore Krutholm fick prova att sitta på en motorcykel för första gången. – Det var lite halvläskigt, konstaterar hon efteråt. Mattias Kindberg, Tom Gunnarsson och Lee Jing väntade otåligt på sin tur. Lärare Mikael Bäckström såg till så eleverna inte varvade motorn allt för mycket.

I går var lärare och elever från Alléskolans fordonsprogram på besök på Folkasboskolan i Pålsboda. Anledningen till besöket var att väcka ett teknikintresse hos de yngre eleverna. Till sin hjälp hade fordonsprogrammet två lastbilar, en sportbil, två motorcyklar och två bilmotorer.

– Vi har en jättestor brist på mekaniker, säger lärare Tommy Krutholm.

Alla elever i årskurs tre till nio på Folkasboskolan fick besöka tre olika stationer på skolgården under fredagen. Vid en station fick de prova att styra en kran på en kranbil med hjälp av en fjärrdosa på magen. Vid en annan fick de provsitta i en lastbil och titta på två bilmotorer. Och vid den tredje stationen fick de bekanta sig med en cabriolet med fällbart plåttak och två motorcyklar. Uppvisningen avslutades med att eleverna fick se en krockkudde utlösas.

– Det roligaste var motorerna där man fick gasa, säger Mattias Kindberg, i årskurs tre.

Skulle du vilja jobba med bilar när du blir vuxen?

– Jag skulle vilja köra lastbil, de är så stora, säger Benjamin Stensson, i fyran.

– Nej. Jag blir rädd när jag ser en lastbil, det känns som den ska välta på mig, förklarar Alva Bergström, i trean.

Tjejerna Jennifer Strömberg, Josefina Hellkvist och Sanna Bäckström går sista året på Alléskolans fordonsprogram med transportinriktning.

– Det har alltid varit ett stort intresse, så det var inget svårt val. Jag har vetat länge att jag ska bli lastbilschaufför, säger Jennifer.

– Jag gick samhälle först. Men jag ville göra någonting annat, sam var bara en massa plugg, konstaterar Sanna.

Tjejerna gillar fordonsprogrammet eftersom det är mycket praktiskt och att de inte bara sitter inne i ett klassrum, berättar de.

– Att köra är det roligaste som finns, jag skulle aldrig klara att sitta på ett kontor, menar Jennifer.

Gårdagens skolbesök var fordonsprogrammets första. Troligen kommer liknande besök göras även nästa år på andra skolor, berättar lärare Tommy Krutholm.

Peter Tang visade och berättade om en dieselmotor och en bensinmotor till personbilar.

Mer läsning

Annons