Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsrikt företag firar 10 år

Pålsboda Bioenergi AB är en framgångssaga med fortsatt växande verksamhet på den egna orten. Den 13 augusti firar företaget sitt 10-års jubileum.

Annons
Ovanlig syn. - Det är inte ofta stångmatarna är synliga, oftast är det högar av flis här, säger Bengt Andersson.

En efter en ansluter de till fikarummet ute vid värmeverket på Gambovägen i Pålsbodas industriområde. Östen Karlsson, Gunnar Ryd, Bengt Andersson och Gösta Hedlund. De utgör delar av styrelsen till PBAB, som varit i stort sett den samma från starten för tio år sedan.

Varför skulle träbränslet från traktens skogsbruk fraktas långt bort till andra orter, när behovet av ett bättre uppvärmningssystem fanns hemma i Pålsbodas många oljeuppvärmda villor?

Det var ingången till att företaget bildades.

– Ingen sa rent ut att det skulle gå åt helvete. Men visst hade vi en inkörstid. Innan grannen gick med kunde det vara svårt att komma till skott, minns Gösta Hedlund.

Gunnar Ryd är bränsleansvarig och berättar om utvecklingen där kulvertnätet nu täcker 80 procent av Pålsboda. Och skulle några kalhyggen ses till i trakten, så inte är det på grund av värmeverket såsom många befarade i början.

– Jag har räknat på det där. Det finns 60 000 hektar skogsmark i Hallsbergs kommun. Även om vi som i dag fortsätter att bara använda den ”onyttiga” tillväxten som skogen producerar så skulle det räcka till 10-talet värmeverk, säger Gunnar Ryd.

Bengt Andersson talar om att värmeverket förutom varma hem även ger säkra pengar för orten:

– Pengarna produceras här och stannar sen också här lokalt. Det känns bra. Samtidigt vill vi inte slå ut andra aktörer. Nöjda kunder är vårt mål.

Sedan PBAB bildades har det skett en stor utveckling inom värmeåtervinningen, något som företaget dragit nytta av genom olika förnyelser på anläggningen. 2009 blev Pålsboda Bioenergi utsedda till Årets företag i Hallsbergs kommun.

Nu, i samband med 10-års jubileet, finns all anledning att fira igen.

– Det blir ett fliseldat party på Folkets hus, säger Östen Karlsson med ett leende.

Engagerade. Styrelsen för Pålsboda Bioenergi har i stort sett varit den samma från starten. Uppifrån och ner står Gösta Hedlund, Bengt Andersson, Gunnar Ryd och Östen Karlsson.

Mer läsning

Annons