Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallsbergs nya kulturhus invigt

Hallsberg har fått ett nytt musik- och kulturhus. Bakom satsningen ligger Studiefrämjandet.
– Det finns en enorm välvilja i Hallsberg för att detta ska komma i gång, säger Claes Mård som är ”pappa” till projektet.

Annons
Invigningsmusik. En lokal betyder. Julia Day och Jessica Bäckman från Pålsboda gratulerade till nya kulturhuset med sång och musik. De är exempel på två unga som fått chansen att syssla med musik tack vare stöd från Studiefrämjandet och kommunen.

Tidigare har Studiefrämjandet en livlig kulturverksamhet i Pålsboda, och för all del även granngårds i Kumla. Men efterfrågan på något liknande i Hallsbergs tätort har funnits länge.

– Vi har skissat på det här projektet i två år. Det har varit väldigt givande att se att intresset är så stort, säger Claes Mård från Studiefrämjandet.

Panncentral

Det är gamla panncentralen på norr, mitt emot bilprovningen, som har omvandlats till kulturhus. Hallbo äger huset och hyr ut det, men Studiefrämjandet har ställt i ordning lokalerna själva.

– Många frivilliga krafter har hjälpt till, företagare har subventionerat material och kommunen har varit helt fantastisk, säger Claes Mård tacksamt.

Nu finns fyra replokaler till förfogande för musiker att låna, helt kostnadsfritt. Hjärtat av huset är ett stort samlingsrum med scen. Där kommer det att ordnas publika evenemang och kafékvällar, inte minst ska alla lokalband ges tillfälle att uppträda.

Möbelrenovering

I samarbete med Hallsbergs kommun ska förbundet också starta en studiecirkel i möbelrenovering, bland annat har fem personer från arbetsmarknadsenheten engagerats i detta. Allmänheten kan lämna in trasiga möbler där och får dem lagade för en billig penning.

I dagarna invigdes det nya kulturhuset. Kommunalrådet Thomas Doxryd (S) klippte bandet. Han berömde Studiefrämjandet för deras ”långlivade satsning” i Pålsboda och uttryckte tacksamhet över deras insats för tätorten.

– Först kunde vi starta rockskola via ABF och Vuxenskolan så 81 musiker fick en hemvist. Det nya kulturhuset kompletterar detta på ett utmärkt sätt. Det är med stor glädje jag önskar alla välkomna hit, sade han.

Reidar Andersson arbetar för Studiefrämjandet i Pålsboda. Han var också nöjd:

– De här lokalerna blir ett jättebra komplement även för oss i Pålsboda. Musikverksamheten kan växa och vi kan hjälpa varandra, sade han.

Musikaliskt smakprov

Vid invigningen gavs också prov på hur mycket en hemvist för musik och kultur kan betyda. Julia Day och Jessica Bäckman från Pålsboda spelade och sjöng. Till vardags repar tjejerna med bandet Escape, men de kör också lite själva ”vid sidan om” bandet.

– Det är jättebra för Hallsberg att de har fått det här huset. Nu kan flera dra i gång och spela, sade tjejerna.

Kulturhuset invigt. Claes Mård i Studiefrämjandet har arbetat i två år med att få igång ett nytt musik- och kulturhus i Hallsberg. I dagarna fick han äntligen se det invigas av kommunalrådet Thomas Doxryd (S).

Mer läsning

Annons