Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta känslor på möte om torvplaner

Det var heta känslor i Folkets hus i går kväll. Då fick oroliga och arga hallsbergare och andra länsbor stifta närmare bekantskap med Neova AB:s representant och hans planer för Skymossen.

Annons
Folkets Hus var fullsatt när representanterna för bioenergiföretaget Neova AB och Enbio, som förbereder tillståndsansökan, informerade om den planerade torvbrytningen.BILD: SAMUEL BORG

Inför ett fullsatt Folkets hus gick Neova AB:s prospekteringschef Stefan Östlund tillsammans med representanter från miljökonsultföretaget Enbio AB igenom vad företaget vill göra på Skymossen.

Planerna har väckt ett starkt motstånd, något som stämningen under mötet tydligt vittnade om. Frågorna var många – och tonen ofta irriterad eller frustrerad.

En av besökarna var Ulla Jonson, som har ett sommarhus i området.

– Tisaren är dricksvattentäkt för två kommuner. Och det är en väldigt smal väg där. Det kommer inte att fungera, säger hon.

Under mötet fick Stefan Östlund flera frågor om hur miljön i området, inte minst Tisarens vatten, kommer att påverkas.

– Det kommer inte att bli någon skillnad för Tisaren om det blir en torvtäkt eller inte på Skymossen. Man kan förstå oron naturligtvis, men det är vår bedömning, säger Stefan Östlund.

Under mötet redogjorde han och Enbios miljökonsult Emma Lannergård för referensprover som visar att vattenkvaliteten inte kommer att försämras om det bryts torv på mossen. Ett villkor för att Neova ska kunna bryta torv är att det berörda området är påverkat av brytning sedan tidigare, och därför har låga naturvärden.

Läs mer i onsdagens NA.

Emma Lannergård, från miljökonsultföretaget Enbio, informerade om det planerade projektet. Till höger om henne Neovas prospekteringschef Stefan Östlund och Enbios vd Kristian Eriksson.BILD: SAMUEL BORG

Mer läsning

Annons