Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kritik riktas mot kommunen

Ett varnande finger, men ingen anmärkning. Socialstyrelsen friar Hallsberg från misstanken om att allvarliga brister råder på ett av kommunens äldreboenden.En anonym anmälan låg till grund för granskningen.

Annons

Socialnämnden i Hallsberg bär ansvaret. Politikerna i nämnden ska säkerställa att de boende bemöts på ett korrekt och professionellt sätt. Det slår Socialstyrelsen fast i sitt beslut.

Rätt åtgärderSamtidigt har Socialstyrelsen funnit att nämnden har vidtagit rätt åtgärder med anledning av klagomålen på äldreboendet som kom in. Någon kritik riktas inte mot kommunen.

– Det känns bra, både för personalens och nämndens skull. Men vi slår oss inte till ro för det, vi fortsätter att arbeta för att förbättra verksamheten, säger Magnus Andersson (S), ordförande i socialnämnden.

Det var i april som det anonyma klagomålet kom till Socialstyrelsen. Anmälan var skriven av anhöriga till pensionärerna som bor på det aktuella boendet.

Långa fikapauserDe anhöriga var missnöjda och bedrövade över hur verksamheten sköts på boendet. Enligt anmälan tillgodoser inte personalen de äldres behov, och de har en tråkig attityd. Vidare uppger de anhöriga att personalen låser in sig för kvällsfika i 30–60 minuter. Det i sin tur har lett till fallskador hos de äldre på grund av bristande omsorg och uppmärksamhet.

Socialnämnden tog allvarligt på synpunkterna. Magnus Andersson har tidigare berättat för NA att åtgärder vidtogs omedelbart.

Ska präglas av respekt

I sitt svar betonar Socialstyrelsen att socialtjänstens verksamheter för äldre ska präglas av respekt för den enskildes medbestämmande, integritet, trygghet och värdighet. Insatserna ska vara av god kvalitet och utföras av personal med lämplig utbildning och erfarenheter.

Vidare anser Socialstyrelsen att klagomål och synpunkter är att se som en del i det ständigt pågående kvalitetsarbetet. Viktigt är att personalgruppen reflekterar över och ifrågasätter den egna arbetskulturen, de rutiner och arbetssätt som finns i verksamheten.

Mer läsning

Annons