Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid blev Årets eldsjäl

HallsbergÅrets eldsjäl 2009 i Hallsberg heter Ingrid Bergqvist. Hon fick hederstiteln och ett stipendium för sitt mångåriga arbete med utvecklingsstörda och för sitt engagemang i väntjänsten.

Annons
Ingrid Bergqvist (till höger) utsågs till årets eldsjäl 2009 i Hallsberg, bland annat för sitt arbete inom väntjänsten. Här hälsar hon på Irene Löwegren.

Det började för 30 år sedan när Ingrid Bergqvist flyttade till Hallsberg. Vid sidan av sitt ordinarie jobb inom vården engagerade hon sig i studieförbundet Vuxenskolan och FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.

– Jag höll i studiecirklar på en dagcentral för utvecklingsstörda. Det ingick i verksamheten där att lära sig att läsa, säger Ingrid Bergqvist.

Engagemangt växte

Sedan växte engagemanget. Man började göra utflykter och studiebesök.

– Vi gjorde massor av olika saker. Vi var på biblioteket och besökte bland annat radion i Örebro. På somrarna var vi ute.

Ingrid och andra ledare skjutsade i bil och minibuss. Gruppen var på ungefär tolv personer.

– Vi var ute på lördagsförmiddagarna. Vi var och tittade på fåglar och i Herrfallsäng och massor av annat.

Hon talar med stor värme om sina vänner.

– Det blev många kramar. De blev verkligen vänner för livet. Det är oerhört tillgivna människor.

Andra aktiviteter var lästräffar där Ingrid läste ur böcker med lättläst språk, och ur Nerikes Allehandas lättläst-sidor, samt skrivövningar och att lära sig känna igen och använda pengar.

Det fortsatte i många år.

– För fem år sedan var jag 78 år. Då fick jag en efterträdare, men sedan hade studieförbunden inte råd att fortsätta, så i dag är delar av verksamheten nedlagd, men lättläst-grupperna lever kvar, säger Ingrid.

Allt möjligt

I stället har hon engagerat sig i väntjänsten.

– Jag hjälper till med allt möjligt. Eftersom jag själv har arbetat inom vården hjälper jag ofta till vid läkarbesök. Det faller sig liksom naturligt.

Ett stående inslag i arbetet i väntjänsten är att ordna kafé på Kullängen.

Fikar och pratar

– Andra tisdagen i varje månad är vi sex personer som går dit. Vi samlas i matsalen med de boende och sitter och fikar och pratar. Det är det som är viktigt. Att få prata och att alla blir sedda. Att få prata är en bristvara. Man har frågat om vi vill ha dit underhållning, men det är inte det som behövs.

Hon har inga planer på att sluta.

– Att arbeta i väntjänsten ger så oerhört mycket tillbaka, säger hon.

Ingrid Bergqvist har under många år ägnat en stor del av sin tid åt att ordna aktiviteter för utvecklingsstörda och att arbeta i väntjänsten. I december belönades hon med kommunens pris till Årets eldsjäl.
Annons