Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julshow med mer än bara jul

Lucia och julsånger, varvat med Bruce Springsteen och U2. Alléskolans populära julshow är mer än bara en julshow. – Det här är höjdpunkten på hela året, säger eleven Emil Fahlén.

Annons
Ljust och ljuvligt. Kimberlie Hjertberg får stå både framför ljus och i rampljus när Alléskolan har sin årliga julshow. Foto: David Hellsing

Emil går tredje året på estetiska programmet och har sett showen växa.

– Första året jag var med tror jag vi hade åtta shower. Nu har vi 16 stycken inbokade den här veckan, berättar Emil.

– Showen är omtyckt och den har blivit större för varje år. Nu har vi en större scen som ser annorlunda ut jämfört med tidigare, eftersom vi har mer resurser att jobba med nu.

Förberedelserna har faktiskt pågått ända sedan i juni.

– Det kör i gång direkt efter vårshowen med planering. Sedan i augusti tar det full fart, berättar Anders Gahnfelt som är programledare på Alléskolan.

De sista veckorna har varit intensiva med mycket repetitioner.

– Nu sista veckorna har vi fått ha eleverna här på hundra procent och dagarna blir faktiskt längre för dem nu, säger Anders.

– Vi körde heldagar under förra veckan. Man kom hit vid 07.50 på morgonen och åkte hem tidigast 15.20. Det var bara att köra. Men det är ingen fara. Det här är höjdpunkten på hela året, säger Emil Fahlén.

Han själv sjunger solo på två låtar.

– Ja, jag gör det på I Will Wait med Mumford and Sons och Beautiful Day med U2, säger han.

Två moderna poplåtar som kanske inte får folk att tänka på julen. Men det är å andra sidan lite vad Alléskolans julshow handlar om.

– Det är nog det som gör showen så populär. Att det är mer än bara jul. Vi har en del i showen som är åt luciahållet och sedan efter det kör vi loss, säger Emil Fahlén och flinar.

Anders Gahnfelt utvecklar:

– Man vill inte upprepa samma sak varje år, även om vissa låtar återkommer. Men man försöker variera sig så mycket som möjligt och ha en tanke på hur vi gör det intressant för publiken.

En annan popularitetsfaktor är det stora deltagarantalet, menar Anders.

– Ja, det är nog det som sticker ut. Vi försöker få samtliga elever med på scen. Och att alla är precis lika viktiga. Det rör sig om uppskattningsvis 60 elever. Och då är det inte bara elever från estetiska programmet, utan även elever som läser en teoretisk linje som valt att läsa musik därtill, säger han.

Showen hade premiär i måndags och pågår under hela veckan. I Onsdags kväll var det uppträdanden inför allmänheten.

– Det går i gång i 400 blås från det att vi är i gång, till dess att vi är klara, säger Anders Gahnfelt.

Musikalisk. Wiktor Helgesson både sjunger och spelar kontrabas.
Stämningsfullt. Emma Fredriksson Rapp sjunger solo.
Det är nog det som gör showen så populär. Emil Fahlén
Modernt. Det är inte bara julmusik som       spelas. Emil Fahlén, Maja Jansson, Filip Aspelin och Wiktor Helgesson spelar modern popmusik, som Mumford        And Sons.

Mer läsning

Annons