Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen går mot dyrköpt överskott

Hallsberg går mot ett positivt resultat på drygt tio miljoner kronor vid årets slut. Varningsflagg är dock hissad hos socialnämnden som brottas med hög sjukfrånvaro, platsbrist och dyra placeringar.

Annons

Den senaste rapporten från ekonomerna ger svart på vitt att det finns hopp för Hallsberg, menar kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S). Prognosen januari-augusti visar ett resultat på plus 10,6 miljoner, vilket är 3,2 miljoner mer än budgeterat.

– Steg för steg tar vi oss åt rätt håll, säger han.

Fyra nämnder går emellertid back, närmare bestämt minus 3,5 miljoner. Detta vägs upp av bättre skatteintäkter och statsbidrag samt lägre räntekostnader än budgeterat.

– Men vi lutar oss inte tillbaka med det. Uppdraget är att minska underskotten och komma i ram, säger Andreas Svahn och hänvisar till ansvaret för Hallsbergs framtid.

Mest bekymmersamt för närvarande är det inom socialnämnden. Där ligger delårsrapporten klar, och den visar att nämndens budget 2014 kommer att gå back med 2,4 miljoner.

– Vi har aktivt jobbat med verksamhetsförändringar med ambitionen att hålla ram. Fram till maj månad såg det riktigt bra ut, säger Magnus Andersson (S), socialnämndens ordförande.

Efter det följde en svettig sommar.

– Sjuksköterskesituationen har varit väldigt ansträngd, det råder ju brist i hela landet. I Hallsberg har vi dessutom haft pensionsavgångar, några som slutat för annat arbete och några som blev sjukskrivna, säger socialchefen Lena Dibbern.

Läs mer i lördagens NA.

Mer läsning

Annons