Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen motsätter sig varje form av torvbrytning

Skymossens framtid lyftes in som extra ärende på kommunfullmäktiges dagordning i går kväll. Läktaren var fylld av Hallsbergsbor som undrar om något stöd finns att få från lokalpolitikerna. Och det ska de få.

Annons

Ett samrådsmöte är utlyst till den 27 september angående företaget Neova AB:s anökan om att få bryta torv i Skymossen. Men många oroliga Hallsbergbor har redan hört av sig till kommunen och politikerna.

Ordförande fick svaraPå kommunfullmäktiges sammanträde i går fick kommunstyrelsens ordförande Thomas Doxryd (S) svara på vad de kommer att göra från Hallsbergs kommun:

– Kommunstyrelsen kommer att motsätta sig varje form av torvbrytning i Skymossen. Vi kommer att avslå ansökan i sin helhet, sade Doxryd i klartext.

Det gick som ett lättnadens sus över läktaren innan en rungande applåd bröt ut.

– Det är länsstyrelsen som fattar beslutet om tillståndet, men kommunens ord torde ju väga tungt, sade en tacksam åhörare.

Thomas Doxryd förklarade också varför kommunen inte kan ställa sig bakom torvföretagets brytplaner.

– Torv är ingen förnyelsebar energikälla. Och Hallsberg är en kommun som har jobbat som mest intensivt mot fossila bränslen. Vi ska satsa på det förnyelsebara, sade han.

Tre bäckarVidare pekade Doxryd på de tre stora bäckar från mossområdet som utmynnar i Tisaren. Dricksvattentäkten får, enligt Doxryd, inte riskeras.

–  Friskt vatten är något vi ska värna, sade han.

Doxryd talade också om de avsevärda olägenheter som torvtransporterna orsakar och om friluftslivet som begränsas.

Mer läsning

Annons