Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen säger nej till bostäder på Torggatan

Enligt beslut från kommunen blir det inga lägenheter i de före detta hyreshusen i Pålsboda, och beslutet är definitivt.

Annons
Det blir inga lägenheter i de två tomma hyreshusen på Torggatan i Pålsboda. Fastighetsägaren är uppgiven, och känner sig överkörd av kommunen.

Som utlovat kom kommunens beslut om fastigheterna på Torggatan i Pålsboda innan semestrarna. Men det blev inte det svar fastighetsägaren hade hoppats på. Kommunen låter meddela att de beslutat att inte ändra detaljplanen, och att det därmed inte blir några lägenheter i de före detta hyreshusen.

– Det finns ett avtal med staten, och avtalstiden är inte begränsad, säger Hallsbergs kommundirektör Torbjörn Dybeck.

Avtalet skrevs i början av 2000-talet, när Hallbo behövde rekonstrueras och Statens bostadskreditnämnd beslutade att gå in med ekonomiskt stöd. De lägenheter som beslutades skulle avvecklas då får, enligt avtalet, inte komma tillbaka in på bostadsmarknaden igen.

– Vi har haft kontakt med Boverket och ställt frågan om man anser att beslutet ska stå fast i och med avtalet, och det ska det.

Kommunen anser sig alltså inte ha rätt att ändra detaljplanen, och har därmed gjort avslag på begäran om ändring. Och det beslutet är definitivt, enligt Torbjörn Dybeck.

– Det går inte att överklaga beslutet.

Det bekräftas av Hallsbergs kommunjurist, Niklas Tiedermann. Det hela grundar sig i att kommunen, enligt lag, har monopol på planändringar.

– Det är kommunens sätt att styra användningen av fastigheter.

I kontakten med Boverket har kommunen ställt frågan om avtalen från 2004 och 2006 kan tolkas annorlunda, men har då fått till svar att avtalet gäller utan tidsbegränsning.

– Vi ville fastslå att vi tolkat avtalet rätt, säger Niklas Tiedermann.

Hos Boverket finns dock inga noteringar om samtalet mellan myndigheten och Hallsbergs kommun. Anders Sjelvgren är avdelningschef på Boverket.

– Jag är inte insatt i det aktuella ärendet och personen som är det har semester, men min gissning är att kommunen har ringt och ställt en allmän fråga om avtalet och tolkat svaret som ett nej från oss.

Han förklarar att om ändringar gjorts i avtalet skulle det blivit ett ärende och därmed finnas i diariet.

– Ändringar i avtal dokumenteras alltid, och det har vi gjort i ett antal fall med andra kommuner historiskt.

Om en kommun vill återta avyttrade lägenheter in i bostadsmarknaden igen blir den kommunen skyldig att betala tillbaka en del av det bidrag den fått vid avyttringen.

– Vid en sådan förfrågan blir det ofta en dialog mellan kommunen och oss, och sedan regleras bidragssumman på något vis, säger Anders Sjelvgren.

Hallsbergs kommun anser också att det för tillfället inte finns något behov av ytterligare lägenheter i Pålsboda.

– Men bostadsmarknaden i Pålsboda är inte anledningen till att vi ger avslag, utan det gör vi utifrån samtalet med Boverket om avtalet som finns skrivet och som ska följas, säger Torbjörn Dybeck.

Tidigare artiklar:

Avtal stoppar centrala lägenheter

"Någon formell begäran är inte gjord"

Mer läsning

Annons