Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KS stryker nämndernas skulder

Socialnämndens minusresultat på 22 miljoner kronor från förra året stryks. Likaså underskottet på 3,8 miljoner i teknik- och plannämnden.

Annons

Kommunstyrelsen vill hjälpa nämnderna att komma i balans. Därför har politikerna i kommunstyrelsen beslutat att avskriva skulder och låta nämnderna ta med sig överskott från 2011 in i årets budget.

– Det känns skönt att vi kan göra detta, säger kommunstyrelsens ordförande Thomas Doxryd (S).

Han berättar att Hallsbergs kommun gör ett plusresultat 2011 och kan därmed friskriva de nämnder som dragit över sin budget. Resultatet för kommunen som helhet visar på ett överskott på 2,2 miljoner kronor – dock lite mindre plus än man budgeterat för.

Nu stryks fjolårets minusresultat för socialnämnden på 22 miljoner kronor.

– Vi ser 2011 som ett omställningsår. Det är inte rimligt att socialförvaltningen med ny verksamhetschef ska gå in i 2012 med ett underskott, säger Ewa Unevik (M), oppositionsråd.

– Jag är glad över att socialnämnden får denna möjlighet. Detta ger oss bättre förutsättningar för vår verksamhet, säger Magnus Andersson (S), ordförande i socialnämnden.

2011-års röda siffror berodde delvis på ett ospecificerat sparkrav samt dyra försörjningsstöd och placeringar inom individ- och familjeomsorgen, uppger socialnämnden i sitt bokslut.

– Med ny ledning och organisation inom förvaltningen så är min förhoppning att vi klarar oss inom vår budgetram. Tyvärr finns en del orosmoln när det gäller försörjningsstöd och placeringar av unga, vilket vi från nämndens håll lägger extra bevakning på så att dessa kostnader inte skenar iväg, säger Andersson.

Även teknik- och plannämnden överskred sin budget under förra året. Nu nollställs deras skuld på drygt 3,8 miljoner kronor. Några av orsakerna till underskottet uppger nämnden är vattenskador på grund av översvämning i Östansjö, en brand i Västra skolan och skadegörelse på Alléhallen.

Övriga nämnder gick bättre än budgeterat under fjolåret och får med sig sitt överskott in i 2012. Kommunstyrelsen tar med sig ett överskott på 742 000 kronor, miljö-, bygg- och myndighetsnämnden 96 000 kronor och kultur- och utbildningsnämnden 2,1 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons