Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla spelmän bjuder upp i Östansjö

Lördag 30 maj har Kumla Spelmän vårfinal i Östansjö gamla missionshus. Dagen till ära inbjuds allmänheten till en gratis och munter spelning

Annons
öppen spelning. Lördag 30 maj rundar Kumla Spelmän av säsongen i Östansjö gamla missionshus. Allmänheten inbjuds att delta och konserten är gratis. Arkivbild: Göran Kempe

För den som inte känner till Kumla spelmän kan berättas att det är en samling glada amatörmusiker, både män och kvinnor, i åldrarna 60-80 år.

Tidigare kallade de sig Kumlabygdens spelmansgille, men bytte namn för några år sedan. Spelmanslaget består av tio personer som spelar dragspel, två med fiol samt gitarr och bas.

– Vi gör runt 40-50 framträdanden per år. Mest spelar vi på äldreboenden, men även på hembygdsgårdar och vid andra publika tillställningar, säger Morgan Svensson.

Bland annat brukar spelmännen delta vid julskyltningen i Kumla, hantverksmässan i Sannahed och Kumladagen i augusti. De har också spelat in en egen cd-skiva.

Repertoaren är allt från folkvisor, vals, hambo, schottis och tango till gamla och nyare ”godingar”.

Verksamheten i Kumla Spelmän drivs till vardags som en studiecirkel inom Studiefrämjandet Kumla. Spelmännen har även en grupp musikanter som övar på egen hand, i syfte att på sikt införlivas i ordinarie verksamhet.

– Vi hoppas många dyker upp i Östansjö och lyssnar på oss. Alla ska känna sig varmt välkomna. Vi kör igång kl 15, säger Morgan Svensson.

Mer läsning

Annons