Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärartjänster kunde räddas i sista stund

Hotet om en ny besparing på skolan avvärjdes på sittande nämnd. Den borgerliga alliansen lanserade ett alternativt förslag som majoriteten godtog efter en kort ”time out”. Därmed är 2,3 lärartjänster för tillfället räddade.

Annons

Onsdagens möte i kultur- och utbildningsnämnden blev dramatiskt. Anledningen var en punkt som gällde förändrade anslag till förskolan och skolan i driftbudgeten år 2012.

– Vi vill inte dra ned, och vi hoppas på mer pengar fram-över. Men vi måste hålla budget, sade nämndordförande Siw Lunander (S).

Redan inför höstterminen 2011 genomfördes så kallade volymanpassningar där lärartjänster försvann och barn- och elevgrupper blev större. Vid onsdagens möte låg ett förslag som innebar ytterligare neddragningar motsvarande 2,3 tjänster.

Facken gick i taket

Detta förslag fick fackförbunden att gå i taket. I en kraftfull skrivelse reserverade de sig mot hela förslaget. Facken tryckte på att en neddragning av lärarresurser går stick i stäv med Hallsbergs kommuns intention om ökad kvalité och ökad måluppfyllelse i skolan.

”Så en ökad ram är det enda förvaltningen och nämnden kan begära”, skrev facken i sin reservation.

Tog fram alternativ

Tomas Hagenfors (KD) är ledamot i barn- och utbildningsnämnden. Han ger fackförbunden rätt. Det är inte läge att tala om ökad måluppfyllelse och samtidigt ta bort pedagoger, menar han.

– Jag tog fram förslag på sju-åtta alternativ som vi kan spara på i stället, och stämde av med de andra i alliansen. På nämndmötet lade vi fram förslagen, berättar Hagenfors.

Majoriteten tog med sig förslagen till en enskild överläggning. Även förvaltningschef Anders Öberg gav sin syn på saken.

Efter det enades nämnden om att i stället göra besparingen inom ledning och administration och minska potten för interkommunala ersättningar. Vidare avstår man från att räkna upp anslagen till läromedel under 2012.

Enligt Siw Lunander är den alternativa besparingen möjlig just nu, med viss tvekan, och de har fortfarande en ofinansierad post i budgeten.

– Kommunstyrelsen vill lägga mer på skolan, det är högt prioriterat. Vi får se om vi kan få loss mer pengar, säger hon.

Mer läsning

Annons